HomeИнтересноБългарияКакво води до ослепяването на Владимир Расате

Какво води до ослепяването на Владимир Расате

Навярно знаете историята за цар Борис I? Е, ако е така, нека само припомним някои факти:

Княз Борис I слиза от престола през 889 г. и става монах към манастира “Св. Панталеймон”. Според някои източници, действията му са плод на голямото му християнско благочестие и почитта към Бога, както и религиозния мистицизъм и стремежи към покаяние. Дори охридският архиепископ Теофилакт споделял, че причина за замонашването на княза била плод на тежка болест. Факт е, че княз Борис I имал синовете: Владимир Расате, Симеон, Гаврил, Яков и дъщерята- княгиня Анна Българска.

На власт встъпва първородният син Владимир Расате

И така: Кой е Владимир Расате?

Владимир е роден в 852 г. времето, преди покръстването на България от 864 г. Той е възпитан като дете в на езическа България и спазва нейните традиционни ценности. Той до края на живота си остава верен на бог Тангра и изконните прабългарски вярвания. Расате се изправя на престола от 889 г. и управлява едва 4 години.

Какво води до ослепяването на Владимир Расате

Много окончили са сведенията на историци за управлението на Расате. В някои се налага мнението, че Владимир е далеч от идеята да отстъпва дела на баща си. Според други летописци от Запада Владимир прекарвал голяма част от свободното си време в пиршества и лов.

Латинският абат Регинон, чиито сведения са едни от най-цитираните, по отношение управлението на Расате, казват следното:

Между това неговият /на Борис/ син, когото той поставил за крал и който далеч отстъпвал на баща си по ревност и деятелност, почнал да върши грабежи, да прекарва времето си в пиянство, пиршества и разврат и с всички средства да възвръща новопокръстения народ към езическите обреди”.

Дали е истина или е от политика антивизантийската на княза, не можем да твурди, само споменаваме.

Други факти сочат, че не е така. Още преди да заеме престола си, Владимир Расате застава начело на поход. Той се състоял, между сърбите в 870 г. Там той е пленен и освободен едва, след сключване на договор за мир.

През 892 г. княз Владимир преговаря с крал Арнулф, Германия и сключва съюзен договор срещу Великоморавия и Византия. В стремежа си да се откъсне от влиянието над Византия, Владимир търсел опора в Папството и Немското кралство.

Опитите за връщане на езичеството – дали те са разковничето

Истината била, че Владимир Расате се опитвал да върне езичеството.

Започнали масови гонения над християни и проповедниците на християнската вяра. Разрушени били много новопостроени църкви, в т. ч. базилика Плиска (тогавашната столица).

Оттеглилият се вече княз Борис І наблюдавал действията на сина си и опитите му да разрушава създаденото вече. Напуснал манастира, облякъл царските дрехи и организирал заговор с доверени хора. Сред последните бил и Симеон, третият му син.

Расате бил свален от власт и на всичкото отгоре ослепен, според тогавашния закони. Той бил окован и хвърлен в тъмница, където умрял бързо.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ