HomeИнтересноБългарияЗащо хан Тервел получава титлата кесар - безпрецедентен акт

Защо хан Тервел получава титлата кесар – безпрецедентен акт

Хан Тѐрвел e втори владетел на България. Според книгата именник за хановете на България, Тервел наследил Аспарух.

Защо хан Тервел получава титлата кесар

Източниците сочат различни данни през периода на управление на Тервел, който бил между 700 – 721 (701 – 718) г. От 705 г., когато е и въздигането му в римската имперска титла кесар, дадена му от император Юстиниан така се и поставят основите прецедент в историята.

Тервел получава титлата кесар – безпрецедентен акт във Византийската история

Вероятно Тервел е бил християнин, както и дядо му Кубрат. Спасител на Европа, е хан и кесар Тервел. Тази извадка е от някои изследователи канонизираният от западнатаи  източната християнска църква за свети светец Тривелий Теоктист.

През (701 – 720) Тервел спира нашествието от араби

През 688 година император Юстиниан II решил да изпревари събитията и повел поход срещу българите и славяните. В Тракия той разбил българските войски и подчинил всички славяни чак до Солун. За негово съжаление на връщане, в Родопа планина го очаквали български засадници. Императорът се отскубнал от смъртната хватка с цената на много жертви.

Юстиниан II бил свален с преврат и през 695 година враговете му го заточили в град Херсон (Крим), като преди това носът му бил отрязан, което после щяло да му донесе прозвището Ринотмет (носоотрязаният). В града на царете – Константинопол (Цариград, днешен Истанбул) настъпила управленческа криза.

Възкачване на хан Тервел и съюзът му с Юстиниан II Носоотрязания

При така създадената военно-политическа обстановка, начело на българската държава застанал хан Тервел от рода Дуло. Годината била 701. Първата голяма задача, която му подхвърлила съдбата, била да определи кой ще е следващият император в Константинопол.

След поредица от интриги и премеждия, самият Юстиниан II Ринотмет дошъл на крака да моли българския владетел за помощ в борбата за престола. През 705 година начело на 15-хилядна българска войска, двамата владетели застанали пред Цариград. Без бой, градът бил овладян от привържениците на Юстиниан. Няколко месеца българите станували пред стените на Константинопол, за да се утвърди новият архонт на империята.

В замяна на всички услуги и в знак на благодарност, императорът засипал с дарове и злато българския владетел. Но цялото това богатство не можело да се сравнява с други два дара, които Тервел получил. На българската държава била отстъпена областта Загоре (около Сливен, Ямбол, Айтос), което се явявало и първото сериозно териториално разширение след създаването на Дунавска България.

Накрая българският хан бил титулован кесар (цезар, цесарь, днешното цар), което било титлата на втория след императора във Византия. Но същото звание в Западната римска империя се ползвало векове наред като синоним на монархическия титул император. За Тервел то се превърнало във формално признаване на държавата му, но за бъдещите български владетели, щяло да бъде предтекст да претендират за императорския скиптър.

Хан Тервел

Според някои източници, Мадарският конник е изображение на самият хан Тервел

Според други българският владетел в цялата българска история, нямало да може толкова успешно да се намесва във вътрешните работи на Византия, както кесарят Тервел. Това щяло да остане запазена марка за него до края на управлението му. Авторитетът на ханът-кесар нараствал до степен, че самият  Юстиниан II виждал заплахата в лицето на доскорошния си съюзник Тервел.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ