HomeИнтересноБългарияКъде е първият женски бунт в България?

Къде е първият женски бунт в България?

Днес ще ви представя една много интересна и показателна история. Тя е свързана с първият женски бунт в историята на България. Каква е причината за него и защо присъства само представители на нежния пол в нашата страна – разберете в следващите редове.

Къде се случва първият женски бунт в България

Няма как да сме на 100% сигурни, но първият документиран такъв е в Асеновград(тогава се е казвал Станимака) през февруари 1918 година. Както се досещате, това е по време на Първата Световна война, в която България участва на страната на Централните сили – Германия, Австро-Унгария и Османската империя.  В края на 1917 и началото на 1918 година, България е в много тежко положение. Българските войници са изморени от продължилата окопна война, продоволствието е силно ограничено и много български големци трупат капитал като ограбват от обществени поръчки, които така и не достигат до българите на фронта. Октомврийската революция през 1917 година допълнително подейства върху морала на войниците и най-вече върху техните семейства, които са останали в нашата страна и се борят няколко години за оцеляване. Така се стига и до заветния бунт в Асеновград.

Женският бунт в Асеновград

През зимата на 1917-1918 година снабдяване с продоволствия е изключително ограничено. Стига се дори до средата на месец февруари, когато за няколко дни спират дажбите за населението. Стотици жени, старци и деца, които се редят на опашките през фурните трябва да се върнат с празни ръце у дома. Така се стига до активизация на местната организация на БРСДП – така наречението тесни социалисти на Димитър Благоев. Женското крило на местната организация начело с Варвара Тороманова организираг гражданско неподчинение през местното Управление за стопански грижи с искания за хляб и прекратяване на войната. Смята се, че бройката на жените е повече от 300. Срещу тях се изправят местният ръководител на това управлени, което отговоря за продоволствието – Винаров. Той реагира много цинично на исканията на жените и им казва, че трябва да използват пленниците в града вместо своите мъже. С подобен тип неуместни закачки допълнително взривяват напрегнатата обстановка. Кметът на града се опитва да успокои страстите, но без успех. Бунтовничките тръгват в атака – те успяват да хванат Винаров и да го хвърлят в канала, който минава през центъра на града. Опитват да се разбият продоволствените складове, но намесата на полицията предотвратява това им действие.

Какво се случва след бунта

Властта започва масови арести връху протестиращите жени през следващите дни. Смята се, че много от тях са задържани и малтретирани с цел самопризнания за извършени престъпления. Главната организаторка Варвара Томанова също бива задържана и в последствие е осъдена на 15 години лишаване от свобода при първоначално строг режим. Така властта успява да се справи в недоволството в този регион, но през следващите години има поредица от бунтове и недоволства заради неуспехите на българската политика. В крайна сметка резултатът е оставката на Фердинанд в полза на сина си Борис III.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ