HomeИнтересноБългарияКъде се намира "Какиното село" споменато в "Под Игото"

Къде се намира “Какиното село” споменато в “Под Игото”

Днес ще ви разкажем историята на едно наистина много интересно село. То се споменава дори от Иван Вазов в “Под игото”, но под името Ахиево. Разберете историята на това специално село, което бива и квартал на най-близкия град, но след това отново се отделя като самостоятелна териториална единица.

Историята на “Какиното село”

Това е днешното село Анево. То се намира на около километър от град Сопот, в подножието на Стара планина. Неговата история е наистина много интересна и поучителна за всички.

Как е създадено село Анево

Неговото основаване се свърза в превземането на близката крепост Аневско градище от османците в края на XIV век. След превземането на крепостта, останалата част от населението се мести в подножието й. Дори и до ден днешен, в близост до селото има старо гробище за което има легенда, че там е погребан османският военначалник, който е загинал при превземането на крепостта.

Откъде идва легендата за “Какиното село”

Това е едно от старите имена на селото – чак до средата на XIX век. То е в превод от турски на неговото име – Аблаларе (абла на турски е по-голяма сестра, кака). Има и определена легенда, която се свърза с това наименование. Става въпрос за татари, които се заселили в селото. Техният ръководител имал 3 деца – най-голямото е било момиче и три по-малки момчета. Когато се налагало да разпределя земята, той дал село Анево на най-голямата си дъщеря, която била омъжена за човек от него. Така селото станала известно като Аблаларе или Какиното село.

Споменаването му в “Под игото”

Селото запазва чисто турския си характер чак до Освобождението, като към средата на XIX век променя името си на Ахиево, в превод на български Мечково. Въпреки това, за селяните от това село се говорило с благодарност от българското население в областта. Причината за това е, че по време на Руско-турската война 1877-1878 година, селяните цели 3 дни удържали турския башибозук, за да не нападне град Сопот. По този начин дали време на сопотчани да се спасят от опасността. След Освобождението, голяма част от турското население се връща в пределите на Османската империя, а на негово място се заселват доста българи от съседните села или такива, които бягат от българското землище останало в империята. Въпреки това, в известиня роман “Под Игото”, Иван Вазов споменава за това село. Той пише “„Ахиево беше турско село, най-ближно до Бяла черква“. Това име се запазва чак до 1934 година, когато то е променено на Анево.

От село в квартал на Сопот и обратно в село

Пред последните години е интересна съдбата на селото. През 1974 година, селото е присъединено към град Сопот и става негов квартал. Процес, който се случва почти навсякъде в страната по това време. Интересното е, обаче, че през 1996 година се взема решение Анево отново да бъде отделено от Сопот. Така, то отново бива превърнато в село.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ