HomeИнтересноБългарияКъде се намира "Малкият Париж" в България?

Къде се намира “Малкият Париж” в България?

Днес ще ви представим историята на един специален квартал. Той носи наименованието “Малкият Париж”. Научете повече за неговата история и в кой български град се намира той.

Какво трябва да знаем за Кючук Париж

Малкият Париж е един от най-известните квартали на Пловдив. Неговата история е изключително интересна. Има спорове откъде точно идва неговото име. Има 2 основни хипотези:

  1. Първият вариант е свързан с името на местна кръчма, която става забележителност. Той я кръщава “Малък Париж”, но тя става популярна сред населението с името Кючук Париж(кючук – малък).
  2. Той се свързва с наличието на така наречената Айфелова кула в квартала. В квартала се е намирала Сачмената фабрика. Една от нейните кули много наподобявала на символа на Париж, така че местните започнали да наричат квартала на шега Малкият Париж.

Историята на Кючук Париж

На практика, мястото започва да се заселва най-вече след Съединението. Още повече след Ньойския мирен договор, много българи се изселват в посока на града и се заселват на южните части на града. Това е и причината, че в самият квартал има толкова много улици, които носят имена на население места останали извън България – като например Охрид, Кукуш, Дойран, Воден и така нататък.

Други интересни имена на квартали в България

Еверест

Друго малко известно наименование сред широката публика е квартал Еверест. Той се намира в град Шумен, така че ако искате да посетите Еверест, може да го направите и в България – няма нужда да ходите чак до Хималаите. По принцип, неговото име е било Млада гвардия, но сред местното население, той носи Еверест, което се налага през последните години. Причината е, че той е разположен по-високо от останалите квартали и гледа над тях.

Галата

Галата е един от емблематичните варненски квартали. Самото име се среща често на Балканите, като има квартал със същото име в Цариград. Има различни спорове какво точно означава в превод Галата от гръцки, но най-вероятно е място на което са спирали търговските кораби.

Вароша

Вароша е име на квартал, което се среща в много български градове.В миналото е означавало крепост или град, но постепенно по време на Средните векове се налага значението от унгарски, което означава пазарен град. Това е и причината в толкова много български градове да се срещат квартали с подобно име. Това е било мястото на което са живеели търговците или са се провеждали пазарните събори в миналото. По този начин, това наименование се запазва и до ден днешен и дава името на съответния квартал.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ