HomeИнтересноБългарияКой български град е сравняван по красота с Константинопол?

Кой български град е сравняван по красота с Константинопол?

Днес ще ви представим повече за историята на един български град. Въпреки че е бивша столица на България, неговото величие рядко бива оценявано подобаващо. Причината за това е, че той бива начело на страната ни по-малко от 100 години. Въпреки това, с течение на векове бива сравняван с най-красивият и голям град през Средновековието – Константинопол.

Кой български град е “Втори Константинопол”

Разбира се, става въпрос за Велики Преслав. Всички знаем, че Преслав става столица през 893 година след решението на църковно-народен събор от същата година. Но, малко известен факт е, че подготовката за промяна на столицата започва още от много по-рано. Още след приемането на християнството, Борис започва подготовката по преместването на столицата. Тази цялата дейност на Борис, получава своят резултат с решението на църковно-народния събор. Така постепенно при Борис, Симеон и Петър, Велики Преслав получава огромното си развитие и заради това получава прякора си Малкият или Вторият Константинопол.

Защо изграждане на Велики Преслав е толкова важно

Този порив за изграждане на големи архитектурни проекти започва още по времето на Омуртаг и неговите наследници Маламир и Пресиян. Причината е, че след управлението на Крум, България се превръща в една от 3-те империи на континента, заедно с Византия и франската империя на Каролингите. Особено след приемането на християнството, това премахва и последната пречка България за утвърди статута си на империя. За да може да потвърди това си положение – Борис, Симеон и Петър работят върху изграждането на Преслав като център на християнството.

Какво представлява Велики Преслав през X век

По това време, вече се се състоял от 3 големи концентрични каменни крепости. Големината му е била толкова сериозна, че неговите преградия са достигане до днешните градове Шумен и Търговище. Още една от приликите между Преслав и Константинопол са сходностите в схемите между двата града. Константинопол е известне с Дворцовата, Теодосиевата и Константиновата стени, коиото обграждат града под формата на концентричен кръг. Този модел е бил заимстван и във Велики Преслав.

Къде е слабото място на Велики Преслав

Идва и логичният въпрос – след като Велики Преслав е бил толкова богат и добре изграден град, защо бива толкова лесно превзет и от Светослав и от Йоан Цимисхий. Причината не е само слабостта на българската държава по това време. Укрепленията на Велики Преслав са на прекалено голяма територия и не могат да бъдат добре укрепяване. По подобие на Великата китайска стена, където китайците просто нямат необходимият ресурс да я отбраняват и племената просто я заобикалят, българите нямат необходимите човешки ресурс да пазят двете външни каменни стени. Поради тази причина, българите пазят само най-вътрешната крепост и Големия дворец, което се оказва недостатъчно.

Величието на Велики Преслав през вековете

Въпреки че, след 971 година, Велики Преслав вече не е столица на България, неговото величие се запазва през вековете. Не случайно, по-големият от братята Асеневци – Петър/Тодор, превръща Преслав със свое седалище след началото на въстанието. Това величие се запазва дори и в рамките на Османската империя. Самите завоеватели от изток наричат града Ески Стамбул(Старият Константинопол)

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ