HomeИнтересноБългарияКъде се намира "Столицата на Пелина" в България

Къде се намира “Столицата на Пелина” в България

Днес ще ви разкажем за историята на едно невероятно кътче от нашата страна. То винаги се е свързвало с производството на вино и поради тази причина има невероятни легенди, които се разказват за това. Тук ще разберете повече за историята на “Столицата на Пелина” в България.

Как се казва “Столицата на Пелина”

Става въпрос за село Осмар. То се намира на област Шумен, на около 20 км от областния център. Селото е с много сериозна история и множество легенди, които го свързва с производството на вино.

Легендата за Осмарския пелин

Всички сме чували за строгите Крумови закони. Дали са истина или измислица е много трудно да се определи, но те ни дават основата за една невероятна легенда свързана с Осмар. Крумовите закони се предполага, че са били насочени срещу пиянството и действията, които предприел българия владетел били свързани с изкореняването на лозята в държава. Според легендата, единственото населено място, което не пострадало , било Осмар. Крум бил толкова впечатлен от Осмарския пелин, че решил да запази лозовите насаждения тук за лично ползване. Разбира се, от гледна точка на историята, тази легенда е почти невъзможна, но е доказателството за традицията в произвоството на вино, която има в региона.Това кара производителите там да се гордеят, че произвеждат вино по технология останала от Първата българска държава.

Легендата за първото шампанско в България

В селото се разправя, че осмарски винопроизводител успял да се сдобие с френска рецепта и започнал производство на шампанско. С това пенливо вино получава сребърен медал от големия Пловдивски панаир. Предполага се, че тогава за пръв път е започнало производството на шампанско в нашата страна.

Произход на името Осмар

Историята на Осмар е пропита с много вярвания и легенди.Те са няколко на брой:

  1. Зеленград – Това е историята за голям български град, който е съществувал по времето на Първата българска държава. Някои предполагат, че е имал цели 80 порти и от там води името си Осмар.
  2. Асма – Друга хипотеза разглежда връзката между думата асма и осмар. Предполага се, че има корелация и поради тази причина някои приемат, че има връзка между двете думи.
  3. Осмин/кожар – Това е местна легенда, която свързва селото с поминъка на населението. Тъй като е осеяни с много ливади, там са се отглеждали много различни видове животни. Предполага се, че тук са се заселили много скотовъдци и кожари, а думата “осмин” означава точно кожар.
  4. Исмарос – Това са едни от съюзниците на троянците, описани от Омир в Илиада. Някои ги свързват с името на селото – Осмар, но няма конкретни доказателства в тази посока.

Така че, днес ви представих историята на село Осмар. Това е столицата на винопроизводството в България – едно от местата, които всеки трябва да посети. Надявам се информацията на това уникално кътче от нашата страна да ви бъде полезна.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ