HomeИнтересноБългарияКъде се намират най-големите общности българи в Европа

Къде се намират най-големите общности българи в Европа

България преживява огромни емигрантски потоци. И, все пак не всички заминават по една и съща причина или се преместват в друга държава от ЕС със същите житейски планове. Феноменът е много по-сложен…

Колко българи живеят в Европа?

Това, какви са тенденциите в българската мобилност? Колко българи в Европа има и пр. са се въпроси, които терзаят мисълта на много сънародници.

А, вие, замисляте ли се над тези въпроси? Нека надникнем малко в цифрите, които показват статистики и анализи от доклад на Евростат за трудовата мобилност в Европа.

Къде се намират най-големите общности българи в Европа

Данните показват още, че много повече нискоквалифицирани български граждани са се възползвали от възможността за миграция. Това е за периода 2008-2018 г.

Българи в Европа

Българите в чужбина са голямата болка на българската икономика, за която липсата на хора вече се превръща в хроничен проблем. И голямата надежда за всички останали тук – на всички избори гледаме наведнъж колко българи извън страната са гласували и как са гласували, с очакването, че промяната ще дойде от тяхната воля. Разбира се, в съвременния начин на живот между тук и там вече няма непреодолими препятствия и всеки избира дали да нарече избора си емиграция или просто мобилност.

Колко българи в Европа има в момента и какви са тенденциите в мобилността им?

Краткият отговор е около 900 000.

Картината е интересна и като се разгледат различни страни. Германия е най-облагодетелстваната страна за миграция, като към 2019 г. там живеят около 340 000 българи. Този брой нараства с внушителните 30-40 000 души годишно. Ако българите в Германия продължават да се увеличават с тези темпове, скоро цялото население на град като Варна (третият по големина град в България) ще живее там. А средната възраст на българите, живеещи в Германия е 32,4 години, според германския НСИ.

Къде се намират най-големите общности българи в Европа

Белгия пък е топ дестинация за работа сред българите в момента, според Евростат, с общ брой от 37 000 души през 2019 г. Повечето от тях са заети в строителството, хотелиерството и ресторантьорството и козметичните услуги, според наблюденията на нашите сънародници.

Традиционна страна за българските гастарбайтери, каквато е Испания, отчита сериозен отлив от 2009 г. насам. Последната е пиковата година за българите, живеещи в страната – около 151 000 души). До момента българите са намалели с близо 29 000 души. Това е резултат от дългата рецесия на испанската икономика и колапса на строителния сектор, където са заети голяма част от българските граждани. Някои от тях се върнаха в България, а други заминаха за други европейски страни.

В заключение:

Миграционните им проекти не са окончателни и често се трансформират – например образователната мобилност може да прерасне в семейна миграция, временната работа в чужбина да доведе до постоянно установяване или пък успешната реализация в чужбина може да бъде продължена с успешна реализация в родината.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ