HomeИнтересноЩе познаете ли коя е най-дългата дума в българския език

Ще познаете ли коя е най-дългата дума в българския език

Българският език е доста объркващ от първия път, когато се сблъскате със същността му. Буквите са различни и някои от тях приличат на латинските, но се произнасят по съвсем различен начин.

Думите може и да звучат познато, но граматиката с право ще ви изтощи, особено що се касае до различните времена.

Ето и коя е най-дългата дума в българския език

Най-дългата дума на даден език зависи от правилата за словообразуване на всеки конкретен език и от видовете думи, разрешени за разглеждане.

Аглутинативните езици позволяват създаването на дълги думи, чрез съставяне. Измислени са думи, състоящи се от стотици или дори хиляди знаци. Дори неаглутинативните езици могат да позволят словообразуване с теоретично неограничена дължина в определени контексти. Пример, общ за много езици, е терминът за много далечен прародител, “пра-пра-…..-дядо”, където префиксът “пра-” може да се повтори произволен брой пъти. Примерите за „най-дълги думи“ в раздела „Аглутинативни езици“ може да не са близо до най-дългата възможна дума в споменатия език, но вместо това са популярен пример за тежест на текст и дума.

Систематичните имена на химични съединения могат да достигат стотици хиляди знаци. Правилата за създаване на такива имена обикновено се определят от международни органи, следователно те формално принадлежат на много езици. Най-дългото признато систематично наименование е за протеина титин с 189 819 букви. Докато лексикографите разглеждат родовите имена на химичните съединения като словесни формули , а не думи, поради своята дължина систематичното наименование на титин често се включва в списъците с най-дълги думи.

Кандидатите за най-дълга дума могат да бъдат оценени по приемането им в основните речници като Оксфордския речник на английския език или в публикации за водене на записи като Световните рекорди на Гинес и по честотата на употребата им в обикновен език.

Ще познаете ли коя е най-дългата дума в българския език

Българският онлайн етимологичен речник твърди, че най-дългата дума на български е въведената в Конституцията на България от 1947 г. (Димитровска конституция) 39-буквена непротивоконституционствувателствувайте (непротивоконституционствувательствувайте).

Думата означава „не извършвайте действия против конституцията“ (насочена е към повече от едно лице).

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ