HomeИнтересноБългарияКое е най-бързото животно в България?

Кое е най-бързото животно в България?

Когато говорим за най-бързото животно, всички веднага се сещаме за гепарда, който успява да развие невероятна скорост на земята. Но, разбира се, в България не се среща този животински вид. Второ, когато говорим за най-бързо животно, е добре да погледнем към небето. Там птиците умеят да развиват невероятна скорост, не сравнима с останалите животни на земята. Така че на първо място е соколът скитник, който успява да развие невероятните 320 км в час – официален рекорд на Гинес.

Сокол скитник – най-бързото животно в България

От страна на един от най-популярните научноизследователски канали – National Geographic са правени опити с тази птица. Тя е пусната от самолет на височина от над 5000 метра и успява да развие невероятните 389 км в час.

Характерискити на сокола

  1. Тегло от 500 до 1500 грама
  2. Аеродинамична форма
  3. Дължината на тялото около 50 см
  4. Размах на крилете до 110 см
  5. Ако лети в права линия – достига до около 50 км в час
  6. При преследване на дивеч – повече от 100 км в час
  7. Много твърди пера – особено в късна възраст
  8. Любими храни – гълъби и прилепи

С какво се храни соколът скитник

Лети на много голяма височина и напада други птици с тегло до 2 кг.Тактиката при ловуването му е да се рее на определена височина и наблюдава района. Ако види подходяща цел, пикира към нея и се опитва да я удари или с клюна или с ноктите си. По този начин я сваля на земята и там я доубива със силния си клюн. Високата скорост добавя допътнителна тежест при удара и той зашеметява жертвата. Така тя губи контрол и пада на земята. Още една уникална черта на тази птица е неговата невероятна визуална обработка. Представете си – соколът регистрира около 130 образа в секунда. Това означава, че той обработва информация много бързо и това му позволява да има координация между високата му скорост и бързото вземане на решения.

Соколът скитник в България

Този вид се среща в почти цяла Европа. Балканите са любимото им място за зимуване. Конкретно в България, той е част от Червената книга. Популацията му в цяла Европа е била застрашена, тъй като използването на ДДТ(пестицид) при пръскане е повлияло много негативно върху бройката птици. В последните години, бройките му в България значително се увеличават. В момента се смята, че са повече от 200 на брой. Срещат се най-вече в Стара планина, Предбалкана, Рила и Родопите.

Ако вече ви питат, кое е най-бързото животно в България – отговорът е соколът скитник. Тази птица е на върха на хранителната верига сред пернатите и се храни с другите птици. Това уникално създание умее да развива невероятна скорост, спуска се ог голяма височина и може да порази ненадейно всяка друга птица. Среща се в по-уединените скални издатини, където гнезди. Въпреки че все още е част от Червената книга, нейната популация се увеличава значително. Това означава, че ще можем още дълги години да се радваме на цзря на пернатите.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ