HomeИнтересноБългарияВ кой български град се намира Статуята на Свободата?

В кой български град се намира Статуята на Свободата?

Всички сме чували за известната Статуя на Свободата в САЩ. Но колко от нас знаят, че имаме подобен монумент и в България. Той се намира на площад Свобода и е една от емблемите на града. Това е град Русе и неговата Статутя на Свободата, известна още и като Паметник на свободата.

Каква е историята на Статуята на Свободата

Идеята за неговото построяване датира още веднага след Освобождението. Тя се подема от русенци, участвали в националноосвободителните борби. Така се стига до всенарадно събиране на средства, не само в Русе, и на 6 септември 1890 година се стига до началото на строежа. Паметникът е трябвало да стои далеч от центъра на града – по това време – но при новия градоустройствен план, то попада в самия център на града.Поради тази причина се разрушават намиращите се на това място стари гробища и джамия, и се изгражда чисто нов площад, с редки дървесни видове и множество фонтани. Материалите за паметника са докарани чак от Австрия, а идеята за него е на един от най-известните скулптури в Европа по това време – флорентинецът Арналдо Цоки. От българска страна, този проект е реализиран от Георги Киселинчев.

Какво представлява Статуята на Свободата

На този паметник е изображена женска фигура. Едната и ръка сочи на север, защото от там идва Освобождението на България, а другата и ръка меч – символ на извоюваната свобода. В предната част на Паметника се вижда надпис, който увековечава загинали за свободата на страната ни, кръст и лавров венец. Първоначалната идея е била да бъде статуя на Александър II, но в крайна сметка се стига до този вариант. На статуята има 3 барелефа:

  1. Бузлуджа с четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
  2. Връчването на Самарското знаме на българското опълчение
  3. Бовете при връх Шипка

На самия паметник са изобразени 2 лъва. Единият брани свободата, а другият разкъсва петвековните робски вериги. В задната част на паметника има 2 оръдия-трофеи

Кога е открит Паметникът на свободата

Това се случва на специална тържество на 11 август 1909 – денят на Шипченската епопея. Той е завършен още през 1908 година, но се изчква да дойде тази специална дата. На откриването присъстват стотици ветерани от Освободителната война, стичат се хора от цялата страна. Присъстват и емблематични фигури за освободителната борба като Панайот Хитов, Никола Македонски, Христо Обретенов. Една от най-известните фигури, посетила откриването е и Райна Княгиня. От тогавашното българско правителство разбират важността на събитието и на него е изпратена специална делегация, която е съставена от министър-председателя Александър Малинов, министърът на правосъдието и генерал Радко Димитриев. Така Статуята на Свободата бива тържествено открита и се превръща в един от символите на град Русе.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ