HomeИнтересноБългарияКое е най-често срещаното име на селище в България?

Кое е най-често срещаното име на селище в България?

Днес ще разгледаме една много интересна и рядко разглеждана тема за това кое е най-често срещаното име на селище в България. Нашето проучване показа, че има цели 5 населени места в България, които носят едно и също име. Ще разгледаме кои са тези 5 и какво име носят те?

Кое е най-често срещаното име на селище у нас

Ако Ви попитат къде се намира село Баня – как ще отговорите? Отговорът на този въпроси има 4 различни варианта, тъй като това са 4-те села в България носещи това име.Освен тези 4 села има и град с името Баня.Не сме разглеждали всичките вариации на името Баня със различните определения към него, тъй като списъкът ще стане наистина многоброен. Днес ще разгледаме всяко едно от населението места носещи името Баня.

  1. Село Баня (община Разлог) – Това село Баня се намира в центъра на Разложката котловина, точно между 3-те планини Рила, Пирин и Родопи. Това е едно от историческите села в нашата страна, взело дейно участие в Кресненско-Разложкото въстание през 1878 година, активни участници в четитите на ВМОРО и многобройни доброволци по време на Балканската война, които успяват да донесат освобождението на селото. Най-известните забележителности са местността Трестеник, известна с минералните си извори и богатата растителност. Другата известна забележителност за региона е светилището Камено(Каменот) – древен каменен монолит за когото старата българска легенда гласи, че е свързан с Крали Марко. На практика е много по-стар – още от тракийско време, но легендата гласи, че камъкът на светилището е хвърлен от Крали Марко по време на лов.
  2. Село Баня(община Несебър) – Това село Баня се намира в община Несебър, в близост до град Обзор. Разположено е в полите на Стара планина, в близост до главния път Варна-Бургас. Известно е , че се намира в близост до природния резерват Иракли, в който могат да се видят много редки птици. Интересно за историята на селото е , че неговото население са потомци на българи от Македония и Мала Азия. Те се заселват след спогодбата Моллов-Кафандарис след Първата Световна война прия която се разменя население между България и Гърция.
  3. Село Баня (община Пазарджик) – Третото село Баня – намира се в планинския район на Същинска Средна гора. Селото е много богата история, още от времето на древните траки. В него са родени Атанас Калоянов, Стоян Каролеев и най-известният представител на селото поп Груйо Бански. Тримата са участници в Априлското въстание. Поп Груйо става съратник на Васил Левски, много е близък с Георги Бенковски и един от основните участници в IV революционен окръг на Априлското въстание. Предава се на османците, за да спаси съселяните си от село Баня. Лежи в Цариградската тъмница, но е освободен. След това е участник и в Освободителната война и отново бива заловен и този път заточен в Мала Азия. Бива освободен с общата амнистия след войната и се завръща като герой в селото. Има негов паметник и къщата му в селото е превърната в музей.
  4. Село Баня (община Нова Загора) – Четвъртото и последно село носещо името Баня се намира в област Сливен. Селището е позната още преди хиляди години и е изградено по времето на Римската империя заради минералните бани. По-късно то бива преоткрито по времето на Османската империя. Известен като курортът Кортенски бани, който е едно от местата в нашата страна свързани с профилактика и лечение на многобройни хронични заболявания.
  5. Град Баня(община Карлово) – Единственият град сред Баните – известен и със старото си наименование Карловски минерални бани. Селището се създава заради наличието на минерална вода в региона и производството на различни етерични масла. Селището преживява своеобразен Ренесанс заради дейността на братя Багарови през 20-те и 30-те години на 20 век.В къщата на единия от братята отсяда дори цар Борис III, за да може да се възползва от лечителните свойства на минералните извори. По-късно царят построява свой собствен дом в селото, а заради него се създава специално известната Царска баня. Селището е обявено за град през 2002 година.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ