HomeИнтересноБългарияКое е най-голямото българско село?

Кое е най-голямото българско село?

Всички ние забелязваме тенеденцията за отлив на население от селата към градовете. Тенденция, която започва със създаването на много заводи и фабрики, заплащането на които привлича населението от селата да се местят в градовете. Но днес ще разгледаме кои са 4-те най-големи села в България по население .

Кое е най-голямото село в България

Айдемир

Спрямо последните официални данни от ЕСГРАОН от 15 септември 2022 година на първо място се намира село Айдемир. Намира се на първо място по население по постоянен адрес – 6588 жители и на второ място по настоящ – 6177. Намира се в област Силистра, на 2 км южна от река Дунав и на няколко километра от град Силистра. Състои се от 3 части – Татарица, Айдемир и Деленки. Татарица дълги години е било отделно село, основано от Донска казаци, но бива присъединено към Айдемир. Интересното за Айдемир, че това е село с богато история известна още от времето на Османската империя. За кратък период през 70-те години бива включено като квартал към град Силистра, но след това се отделя и продължава да бъде самостоятелна единица. Близостта до Силистра, развитата индустрия и  фериботен терминал го правят удобно разположен за пребиваването на хората.

Лозен

На второ място по постоянен адрес с 6014 души и на първо по настоящ 6181 жители, село Лозен запазва своето място като едно от най-големите села в България.Удобната му локация в близост до София – само на 18 км и близостта му до Автомагистрала Тракия го превръщат във водещ избор за много хора. Село Лозен е обединение на Горни и Долни Лозен, което се осъществява през 1955 година. Интересното при него е , че за разлика от всички останали села, при него може да се забележи увеличаване на населението през годините. Тоест няма го този спад, който е характерен за населението особено силно изразен след 1989 година. Като добавим към всички плюсове изброени до момента и прекрасните природни условия изразени най-вече в близостта до Лозенската планина, множеството еко пътеки предлагат едно прекрасно място за живеене.

Градец(община Котел)

Село Градец намиращо се в община Котел е 3-тото по-големина село спряво жителите си с постоянен адрес – 5578 и 4576 по настоящ адрес. С името Градец има цели 4 села в България – Софийска, Новозагорска, Котленска и Видинска околия.  Името на тези 4 села идва почти винаги от видими исторически останки от населени места от дълбока древност, макар че през 20 век се използва и като наименование на по-.големите села, които се доближават по големина на малките градчета.. Селото се намира само на 16 км от Котел и на 40 от Сливен. В селото са запазени голяма част от възрожденските къщи и много жители на близките градове използват селото като вилна зона.

Бистрица

Селото е на 4-то място по постоянно живеещо население – 5256 и на почетното 3-то място по настоящ адрес – 5237.Намира се в район Панчарево на Столична община.Бистрица е едно от най-старите селища в полите на Витоша и Софийското поле, както и най-голямото от всички. Легендата за основавание на Бистрица гласе, че когато Софийското поле било езеро имало само 3 селища – Яна, Бояна и старото село Бистрица. Основателките били 3 сестри – 3 царски дъщери и баща им построил дворец за всяка от тях. Близостта му до София го превръщат в едно от предпочитаните кътчета за тези, които искат да избягат от големия град. Това е и една от основните причини населението на селото да се увеличата значително през последните години, особено в началото на 90-те години.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ