HomeUncategorizedКои са най-странните имена на села в България

Кои са най-странните имена на села в България

Днес ще Ви представим историите на най-странните имена на села в България. Има много села със супер интересни имена като например – Торбалъжи, Пръдлевци, Пържиграх, Дупините,  Шушня, Кривонос, Алкохолево, Старопатица, Дивдядово, Лъжница, Кръстава, Вонеща вода, Вещица, Гърло, Недоклан, Сливата, Глутници, Пишурка,Сърбогъзи, Къртожабене, Къртипъня и много други, но днес ще се спрем на тези за които има запазено обяснение откъде идва тяхното странно име.

Кои са най-странните имена на села

Село Торбалъжи

На около 8 км от Габрово, за името на селото има цели 3 легенди:

  • Дончо Торбалъжа – сладкодумен козар, който знаел как да излъже всеки и бил страшно сладкодумен
  • Най-достоверната легенда е зарди пътя към село Жълтеш. Той бил много стръмен и за да може в миналото да се придвижват със своите каръци, селяните слагали по една празна торба пред главата на добичето си, което смятало че има храна в нея. По този начин осъществявали своеобразен перпетум мобиле и успявали да преминат през стръмнината.
  • Орач си забравил торбата на един клон, която била намерена от хайдути.Гладните хора смятали, че са намерили храна, но били жестоко разочаровани. По този начин мястото останало в историята като мястото на излъганите хайдути.

Гъзурници – квартал Любово Габрово

Името на селото идва по името на турския данък гъзурнина – данък върху произведеното жито в този район

Гърло

Легендата гласи, че заради разположението на селището в котловина ,която заобиколена от планини напомня на гърловина или гърло. В покрайните на селото се намира местност наречена Пусто Гърло – през 1972 година е открит пресъхнал кладенец още от времето на Бронзовата епоха.

Жабокръг

Обградено от 3 реки – Струма, Новоселска и Банщица я превръща в идеалното място за пребиваване на жаби.

Ичера/Пазва

В превод от татарски Ичера означава Пазва. Разположено е между Сливенския и Котленския Балкан – селото е сгушено в пазвите на планината.

Маца 

Името означава изцапани с мед. Причината е, че в близост до селото имало наличие на много диви пчели, които местните селяни примамвали да оставят пчелните си пити с маточина, целите се изпоцапвали с мед докато се наслаждават на сладкото изкушение.

Недоклан

Легендата гласи, че селото било разрушено от кърджалии, които избили мъжете и отвлекли жените и децата. Единственият оцелял бил Недьо. Когато решил да се върне в родното си място и да си построи къща върху останките на селото, селяните от съседните села го кръстили – Недьо клан или Недоклан.

Хухла

Тук има 2 легенди за името на селището:

  • От старогръцки означава Клокочещ извор
  • Втората легенда е във връзка с производството на въглища.Там където се изгаря дървесината се нарича хухлеи, а въглищарите хухленджии.

Щръклево

Смята се , че името идва от необичайно големият брой щъркели, които се събират в местността Никулчов кладенец в близост до селото.

Ъглен

Ъглен е единстветото селище в България започващо с буквата Ъ. Селото се намира в близост до река Вит и завой, който тя прави под формата на подкова.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ