HomeИнтересноБългарияКое е най-старото име на Монтана

Кое е най-старото име на Монтана

Монтана е един от големите български градове в Северозападната част на страната. Последното преброяване посочва , че там живеят около 40 хиляди души, но може би монтанчани ще ни кажат дали тези данни са най-точни. Ако искате да разберете кои са имената на Монтана през годините и кое е най-старото от тях, тази статия е за Вас.

Имената на Монтана през годините

Монтанезиум

Най-старото име на града е още от римско време. Това е наименованието Монтанезиум, което в превод означава високо място – служи като синоним на планина или хълм. Разбира се този римски град е създаден обитавани земи още от по-далечни епохи, но за съжаление нямаме информация за по-старо име на селището.

Кутловица

Наименованието Кутловица се среща за пръв път в османски документ от 1575 година. Това, което се знае за името , че е със славянски корени и е наименованието на селището, което замества Монтанезиум през Средновековието. Една от хипотезите за произхода на името е свързано с котловината, в която се намира областта, но това становище не е доказано.По времето на Втората Българска държава, Кутловица е важен епархийски център. Както споменахме, името Кутловица се запазва и в рамките на Османската империя, като през 1688 в местността Жеравица се води едно от големите сражения свързани с Чипровското въстание. Към днешна дата тоаа е името и на централния площад в града.Освобождението на България заварва 2 селища – Голяма и Малка Кутловица. Данните за Голяма Кутловица е, че е имала население около 1000 души.

Фердинанд

Следващото име, което повечето от Вас знаят е това на цар Фердинанд. Местна инициатива на населеното място се реализира през 1891 и на 2 декември същата гоидна селището получава статут на град под името Фердинанд. Има много различни версии и хипотези защо Монтана получава името Фердинанд, но поне за момента не може да се посочи някаква истина в тях. Важното в случая е , че постепенно градът се превръща във важен център за Северозапада, пазарно средище на селскостопанска продукция и има активен обществен живот. Резултатите от този напредък се показват през 1923 година, когато градът е един от центровете на Септемврийското въстание

Михайловград

Следващото име на града е свързано точно с тези събития. Кръстено е на Христо Михайлов – той е един от ръководителите на въстанието и отговаря точно за Монтана. Превзема града през септември 1923. Участава и в завземането на Берковициа и в Бойчиновския бой, който е една от най-големите победи на въстанниците. След неуспеха на Септемврийското въстание, избягва в Югославия. През 1925 година се завръща в България и е осъден на доживотна присъда. През 1937 година напуска затвора и продължава с активната си политическа дейност. През февруари 1944 година е убит по време на полицейска блокада на София. Градът носи това име от 1945 и го запазва до 1993 година.

Монтана

Сегашното име на града е прието с указ на президента Жельо Желев от 1993 година. То е свързано с най-старото име на града – с древното селище още от времето на римската епоха. Така градът запазва историческата си идентичност.

Разгледахме всички имена, които град Монтана е носил през годините. От Монтанезиум, та чак до Монтана – това са няколко имена, които са били са се сменяли през годините. Сегашното име Монтана напомня за наименованието на селището от римско време и е символ за дълобката история, която има този български град.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ