HomeИнтересноБългарияЩе познаете ли най-старото име на Видин?

Ще познаете ли най-старото име на Видин?

Видин е български град с хилядолетна история. Сменял е много имена през вековете, но знаете ли кое е най-старото му име. Днес ще разгледаме основните имена, които това населено място е носило и как са се променяли през годините.

Най-старото име на Видин

Смята се , че градът е създаден на мястото на древно келтско селище под името Дунония – III век преди Христа.Възрастта на града го прави един от най-древните в България и спокойно може да съперничи на Пловдив с богатата си история. По времето на траките носи подобно наименование Донавия, а след присъединяването му към Римската империя е изграден за първи път като град с името Бонония. Самият корен на думата дунония се смята, че означава високо и укрепено място. По-късно продължава да бъде укрепен град, част от съоръженията охраняващи гранацата на Византия по река Дунав. В Източната Римска империя е известен с името Видини.

Видин като част от България

Не е известна точната година, но всички знаем за възхода на Аспарухова България и Видин се превръща в част от територията на страната под името Бдин. Видин е една от последните крепости, които падат под напора на Василий II през 1002 година след 8-месечна обсада. Това ни разказва византийският хронист Йоан Скилица. Видин продължава да бъде важен фактор и по време на Втората Българска държава. Още в първите години е присъединен към освободената България, но при управлението на цар Борил – градът се вдига на голямо въстание срещу него. То е потушено от унгарският крал през 1213 година. Видин е родното място и на една от управляващите династии на Втората ни държава – Шишмановци. По времето на Иван Александър на практика се потвърждава обособяването на Видин като отделен субект под формата на Видинското царство поверено на сина му Иван Срацимир. По този начин и Видин е един от последните бастиони на българщината и пада под османска власт чак през 1396 година.

Видин като част от Османската империя

Тенденцията Видин да бъде самостоятелен център се запазва и в османския му период. Особено по време на управлението на Осман Пазвантоглу в края на 18 и началото на 19 век. Може би точно поради таза причина има поредица от големи български въстания точно в района на Видин през 1773 и 1805 година.Следващото голямо въстание е през 1850 година като то е подкрепено и от новоосвободената сръбска държава. Това , че Видин се намира далеч от центъра на Османската империя и близо до други свободни държави дава възможност за запазване на много от българското население в региона.Интересното за това въстание е подхода на видинчани. Те са разбити от османския башибозук, но не се връщат да обработват земите на спахиите. По този начин те успяват да принудят османската власт да се съобрази частично с техните искания и се превръща в едно от малкото сравнително успешни въстания.

Новата история на Видин

Видин става част от Княжество България, но през 1885 година е една от най-бляскавите страници от историята на града. По време на Сръбско-българската война тук е изпратен капитан Атанас Узунов, който трябва да защити Видин от сръбския генерал Лешанин. Съотношението е повече от 2:1 за сърбите, но въпреки това българите удържат. На предложението на сръбския генерал да се предадат, капитан Узунов остава в историята със следните думи:“Аз съм се научил да защитавам крепости, а не да ги предавам”. Геройството на Атанас Узунов и видинчани е ключова за победата на България във войната и не допуска навлизането на сръбските войски по-навътре в територията на страната.

Видин е един от най-старите градове в България, а и в Европа. Заради ключовата си местоположение е превърнта във възлов град още по времето на Римската империя. Дълги години е част от България, като през вековете е запазил непримиримостта на българския дух и неговата самостоятелност. Така че, ако ви питат за най-старото име на Видин – отговорът е Дунония, а най-старото българско име на града е Бдин.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ