HomeИнтересноБългарияКои 2 града в България са с прави улици?

Кои 2 града в България са с прави улици?

В България има само 2 града, които имат само прави улици. Тяхната история е много интересна и може да се направи аналогия с архитекта Осман. Той планира големите и широки улици на Париж, за да не могат да се правят барикади на тях от революционерите. Историята е сходна с тези 2 града – това са Стара Загора и Нова Загора в България. Научете каква е тяхната съдба.

Стара Загора  – градът на правите улици

Освен като градът на липите, това е и градът на правите улици. Причината е свързана с Освободителната война. По нейно време се стига до големи сражения в града, където българските опълченци за пръв път във войната показват своите забележителни качества и успяват да забавят османското настъпление. За съжаление, османците опожаряват този исторически български град – той бива напълно опожарен, ограбен. Много от неговите съвременници не смятат дори, че той ще продължи да съществува като населено място.

Кой определя правите улици на Стара Загора

Това е архитект Либор Байер. Той е чех от Австро-Унгария, който още веднага след Освобождението е поканен да възстанови града. Това се случва още преди решението на Берлинския конгрес, с който градът става част от Източна Румелия. Дори и като османска обособена територия, българският управител Алеко Богориди продължава работата с архитекта и на 5.10.1879 се полага първият камък. Схемата, която Либор Байер е най-модерната за времето си – това е правоъгълна шахматна планировка. Тоест, представете си полетата на шахматната дъска като правоъгълници, които са залепени един за друг. По този модел са планирани много от големите градове в САЩ. Работи за възстановяването на града, което се получава до 1884 година. Либор Байер остава в България, жени се за българска вдовица и се места в София. Други негови големи проекти са Нова Загора и Казанлък.

Нова Загора – вторият град в България с прави улици

Освен общото си име, съдбата на Нова Загора си прилича много на тази на Стара Загора. По време на Освободителната война. Нова Загора се оказва ключово населено място за руското навлизане в Южна България и играе стратегически пост за руската армия. По този начин целта е да се блокира съединяването на армията на Сюлейман с тези разположени в Североизточна България(Шумен-Варна-Добрич-Силистра).  Основната османска армия се присъединява към Сюлейман в Стара Загора, но останалите малки части – по заповед на Сюлейман опожаряват града. Така съдбата на Нова Загора повтаря тази на Стара Загора. Вече като част от Източна Румелия, същият архитект изготвя плана за възстановяване на града. Моделът, който ползва, е много сходен с този на Стара Загора. Така Нова Загора се превръща във вторият град в България, който е изграден само от прави улици.

Ако някой ви попита кой е градът с прави улици в България – ще трябва да го поправите. Това не е само един град, а са цели два. Много хора знаят историята за Париж и за неговите прави и широки улици проектирани от архитекта Осман. Но колко българи знаят за правите улици на Стара и Нова Загора. Надяваме се тази информация да бъде полезна на повече хора, за да може да бъде запазена като важна част от българската история.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ