HomeИнтересноБългарияКой наш владетел побеждава Византия за пръв път от 100 години?

Кой наш владетел побеждава Византия за пръв път от 100 години?

Историята на България е низ от върхове и спадове. След големите успехи при Аспарух и Тервел,при следващите двама владетели няма сериозни успехи, а при следващите 8 – от 753 до 777 – положението в България се влошава все повече и повече. . Тогава идва един владетел, който успява за пръв път от почти 100 години да нанесе много тежко поражение на Визания. Това е хан Кардам.

Хан Кардам – първата голяма победа над Византия от почти 100 години

Последната голяма победа на България над Византия е по времето на хан Тервел, който управлява от около 700-718 година. При следващите двама владетели, Кормесий и Севар нямаме данни за големи сблъсъци между страните. Но за третият период – от 753 до 777 вече със сигурност знаем, че нямаме военни победи. Започва династична криза с чести смени на владетелите, които се обвиняват един друг в предателство. Тогава през 777 година, начело на страната застава хан Кардам. Предишният владетел хан Телериг бяга във Византия. За разлика от неговите предшественици, той успява да се стабилизира на престола, като се разправя с вътрешната опозиция. Решил вътрешните си проблеми, той успява все повече да стабилизира властта си. Това се случва през 791 година, когато за пръв път от много години успява да обърне ромейската войска в бягство. Около градчето Проват, близо до Одрин – хан Кардам успява да се справи с ромейската войска и да не допусне навлизането им във вътрешността на страната. Това е първата военна победа от много време над Византия, но със сигурност тя няма решителен характер.

Битката при Маркели – първата голяма българска победа

Така се стига до сражението при Маркели – днешен Карнобат. През 792 година, императорът Константин VI лично излиза срещу българите. Има известна история за пророк, който обещава голяма победа на ромеите. Неговите предсказания се оказват неверни – българите нанасят първата си голяма победа от почти 100 година над Византия. Целият обоз на императора е пленен и той се принуждава да се спасява с позорно бягство в столицата. Причината да определям толкова голяма тежест на това поранжение е ,че за пръв път от времето на Тервел, България задължава Византия да плаща ежегоден данък. По този начин, България се връща на позициите си да бъде водещ фактор в Европа за пръв път от времето на хан Тервел.

Какво прави управлението на Кардам толкова забележително

  1. Ежегоден данък от Византия за пръв път от времето на Тервел – дори когато Константин VI се опитва да се откаже от него – Кардам го побеждава отново в края на 9 век и потвърждава плащането му. И при други владетели пред 9 век са постигани малки победи срещу ромеите, но никой не е успявал да наложи волята си по такъв категоричен начин над Византия, за да може да принуди империята да се съобразява отново с фактора България.
  2. България се установява трайно на юг от Стара планина – Още от времето на хан Тервел, България има стремежи да наложи своето господство на богатите ромейски земи в Тракия. Там са най-богатите градове на империята като Пловдив, Одрин и Солун, има най-много население и са притегателна цел за България. Хан Кардам установява трайни владения на България в Тракия и подготвя почвата за владетеля след него – хан Крум – да постигне огромните си успехи.
  3. Справя се с вътрешните проблеми – Основните проблеми на България са свързани с династични междуособици. През 9 век родът Дуло вече не управлява България и това води до желание на различните боили да поведат управлението. Не се знае от кой род е Кардам, но той успява да консолидира властта си, да спре вътрешните противиречия. По този начин, при следващият владетел хан Крум се поставя начало на нова династия – Крумовата, която управлява България почти до края на Първата Българска държава.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ