HomeИнтересноБългарияКои български владетели са загинали на бойното поле?

Кои български владетели са загинали на бойното поле?

Българската история е много богато и многообразна. Днес решихме да Ви представим статия, в която ще разгледаме кои са тези български владетели, които са загубили живота си на бойното поле, загинали от вражеска ръка.

Кои са българските владетели загинали в битка

Хан Аспарух

Първият владетел за когото се предполага , че е загинал на бойното поле е хан Аспарух. След успешната кампания срещу Византия и създаването на Дунавска България, в краят на своето управление Аспарух воюва с Хазарския хаганат, тъй като те представляват сериозна опасност за тила на новата държава. За това свидетелстват и многобройните съоръжения по брега на река Дунав. Предполага се, че Аспарух загива по време на военен конфликт с тях и бива наследен от хан Тервел.

Цар Калоян

Следващият владетел загинал на бойното поле е Калоян. По време на обсадата на Солун, бива убит със заговор. Разбира се чисто технически не загива на бойното поле, но по време на военна кампания срещу вторият по големина град във вече бившата Византийска империя. Хипотезите за неговата смърт са много – от заговор ръководен от Целгуба – неговата куманска съпруга – реализират чрез войводата Манастър до пропагандната византийска теза за Свети Димитър – развита от Георги Акрополит с цел да върне на братята Асен и Петър използването на Светеца по времето на тяхното въстание.

Константин Тих Асен

Името на този владетел не е широко известно, но се свързва с въстанието на Ивайло. След поредицата на успехи на Ивайло срещу татарите, той тръгва към столицата Търново, за да поиска царската власт. В крайна сметка Константин Тих е принуден от болярите да се изправи срещу смелия бунтовник Ивайло, но бива сразен. Войската му се присъединява към Ивайло, а той самият се опитва да се спаси с позорно бягство. По този начин го застига и смъртта – бива посечен в собствената си колесница.

Михаил III Асен

Това е другият владетел, който почива от раните си в следствие на загубената битка срещу Сърбия. Повече по темата тук:

Кой българки цар бива убит от Сърбия

Има и други български владетели, които умират в следствие от резултатие на някоя битка или война като например цар Самуил при вида на ослепените си войници. Но за тези 4-ма владетели можем да твърдим с голяма степен на вероятност(като няма как да знаем със сигурност за Аспарух), че са загинали на бойното поле. Разбира се интересното е , че само при Михаил III Асен това е от враженска ръка.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ