HomeИнтересноБългарияКолко князе е имало на престола в България

Колко князе е имало на престола в България

Българските владетели са носили 3 титли през годините – хан, княз и цар. Хановете приключват с Борис I, но след това почват князете. Можете ли да изброите кои са всички владетели, които са носили тази титла. Днес ще ви ги посочим.

Произход на думата княз

Княз е типичната титла за Източна Европа – за владетелите приели християнстовото от Византия. Известният български параисторик Димитър Съсълов смята, че титлата княз  произлиза от канас в думата канасубиги, тъй като чисто морфологично на гръцки думата ΚΑΝΑΣ и думата българска дума КНЗЗЪ са идентични. По този начин титлата ΚΑΝΑΣΥΒΗΓΥ може да бъде преведена като Велик Княз. Това е интересна хипотеза, която още не е потвърдена от официалната история.

Колко владетели са носили титлата княз в България

Борис I

Разбира се, на първо място е покръстителят Борис. Той приема тази титла с приемането на християнстовото от Византия. По този начин той загърбва старата българска титла хан.

Владимир Расате

Владимир Расате е следващият български княз, макар че трябва да го водим и последният български хан. Той не е съгласен с политиката на Борис и се опитва да върне България към старите и традиции. Опитът му е неуспешен и той заплаща със загуба на престола, а и на очите си.

Симеон 

Когато чуят името на Симеон, повечето хора го свързват веднага с титлата цар. Но за дълъг период от време, тази титла не му бива призната от Византия.Тъй като самата дума цар е с корен от Цезар/Кесар във йерархията на Източната Римска империя – т.е на второ място след императора. Разбира се, като завършил Магнаурската школа Симеон се опитва да се възползва от слабостите на Византия и да получи императорската титла, но успява да реализира получавате на царската корона, потвърдена и при синът му Петър(927)

Александър I Батенберг

Титлата княз отсъства дълго от управлението на България, като се появява чак след Освобождението. Първият монарх, който е избран от Първото Велико Народно Събрание е Александър I Батенберг – компромисна фигура между интересите на Великите Сили. Избран е още на 22 години, като едно от достойнстава му е участието му по време на Освободителната война. Основната причина за неговият избор е близостта му с руския цар Александър II, което пък води до ненавистта на сина му и бъдещ цар Александър III.Интересна е и метаморфозата на Батенберг по време на управлението му още повече по време на Съединението и последвалата война със Сърбия. Първоначално той е против Съединението, но след това се включва активно в неговата защита. По същият начин се развива и промяната му по време на Сръбско-Българската война. Първоначално показва колебания по време на първите боеве със Сърбия, но след това се включва активно в бойните действия поставяйки живота си под сериозна опасност и печелейки възхитата на европейската аристокрация.

Фердинанд Сакскобургостски

Той е последният български княз, приел българският престол след абдикацията на Батенберг. Тази си титла я запазава до 1908 година, когато на 22 септември обявява независимостта на България и променя титлата си на цар на българите и продължава традицията наложена от Първото и Второто Българско царство българските владетели да носят тази титла.

Днес Ви представихме всички български владетели носели титлата княз. Интересното е, че има представители от Първата и Третата Българска държава. Но и в 2-та случая, българските владетели бързо успяват да получат по-високата титла цар и по този начин да покажат силата на Българската държава.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ