HomeИнтересноБългарияКои Папи са идвали в България - научете точно колко

Кои Папи са идвали в България – научете точно колко

Папата известен също като върховен понтифекс, римски понтифекс или суверенен понтифекс е епископ на Рим. Той е глава на световната католическа църква и също е служил като държавен глава или суверен на Папската държава и по-късно на Ватикана от осми век.

Папата като глава на Римокатолическата църква

От католическа гледна точка първенството на епископа на Рим до голяма степен произтича от ролята му на апостолически наследник на Свети Петър, на когото първенството е предоставено от Исус, който дава на Петър ключовете на небето и правомощията на „връзване и развързване“, наричайки го като „канарата“, върху която ще бъде изградена Църквата. Настоящият папа е Франциск. Той е избран на 13 март 2013 г.

Неговият офис се нарича папство, юрисдикцията на епископския престол се нарича Светия престол.

Светият престол

Светият престол е суверенната единица, съгласно международното право със седалище в отличително независимата Ватикана. Тя е град-държава , която образува географски анклав в конурбацията на Рим, създадена с Латеранския договор през 1929 г. между Италия и Светия престол да осигури временното и духовна независимост. Светият престол е признат, чрез присъединяването си на различни нива към международни организации и чрез своите дипломатически отношения и политически споразумения с много независими държави.

Знаете ли кои Папи са идвали в България

Йоан Павел Втори има над 100 официални посещения по света. Той е първият папа, посетил синагога, джамия и протестантска църква, с което изпраща важно послание към хората за необходимостта от толерантност и търпимост, както между религиите, така и в междудържавните отношения.

Ето точно колко Папи са идвали в България

Посещението на Папа Йоан Павел Втори в България става, през 2002 г.

Посещението му в България, през май 2002 година е събитие от изключителна важност за страната ни, чийто образ, особено в католическия свят е сериозно накърнен заради една провокация по време на Студената война. Тя забърква българи и България като цяло в чудовищно престъпление. Става дума за опита за убийство на Йоан Павел Втори на 13 май 1981 г., когато на площад „Св. Петър“ във Ватикана той е прострелян и ранен от Мехмет Али Агджа, член на турската националистическа организация „Сивите вълци“.

Затова и след възстановяването на дипломатическите отношения между България и Светия престол, през 1991 година, една от основните цели на външната ни политика е папа Йоан Павел Втори да приеме поканата за посещение у нас.

През 2001 година общонароден комитет организира национална кампания, в която събира над двадесет хиляди покани от българи, които са изпратени до папата. На 12 май 2002 г., в рамките на посещението на тогавашния ни външен министър Соломон Паси в Светия престол, българите чуват така дълго чаканото от тях изявление на папата:

Моето посещение във вашата страна ще има за цел да насърчи католическите братя и сестри във вярата им и отговаря на най-съкровеното ми желание да бъдат укрепени връзките между католическата църква и Българската православна църква.

Официално, посещението се осъществява по покана на Католическата църква в България и на българската държава. На 23 май, в навечерието на най-светлия ни празник, посветен на светите равноапостоли Кирил и Методий, папа Йоан Павел Втори стъпва на българска земя.

Папа Франциск посещава България и Северна Македония на 5 май 2019 г.

В неделя папа Франциск започна 28-ото си задгранично пътуване. Отново е на Балканите. Този път той посещава Северна Македония и България.

Посещение в България може да се окаже деликатна тема, тъй като православната църква в страната не е в най-добри отношения с Рим, но той е популярен сред хората там.

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск пристигнал в православна България на 5 май. Той бил приет от българския премиер Бойко Борисов и патриарх Неофит, глава на Българската православна църква. След срещата папа Франциск прочита седмичната молитва Regina Coeli, пред храм-паметника “Св. Александър Невски” в София.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ