HomeИнтересноИнтересни фактиРека в Азия образувана от сливането на Тигър и Ефрат

Река в Азия образувана от сливането на Тигър и Ефрат

Шатт ал Араб е река, която граничи с Ирак и Иран и от векове е източник на спорове между двете страни. Тя е неразделна част от историята, културата и икономиката на двете държави. Предлагаме ви преглед на това, което трябва да знаете за този важен воден път.

История на реката

Река Шатт ал-Араб води началото си от древни времена, когато е била известна като реките Ефрат и Тигър. През последните няколко хиляди години регионът е бил домакин на няколко различни цивилизации, сред които шумерите и вавилонците. В по-ново време контролът върху реката се е прехвърлял между различни империи, включително Персийската империя и Османската империя.

Значение на Шатт ал-Араб

Река Шатт ал-Араб е жизненоважен ресурс както за Ирак, така и за Иран. Тя служи като важен търговски път, позволяващ сравнително лесно превозване на стоки между двете страни. Реката се използва и за напояване на земеделските полета от двете страни на границата. Освен това богатото ѝ биоразнообразие осигурява местообитание на многобройни видове риба и други водни форми на живот.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ