HomeИнтересноБългарияКой е Патриарх Фотий - предполагаемият учител на цар Симеон

Кой е Патриарх Фотий – предполагаемият учител на цар Симеон

Фотий I също изписван и като Фотий (f oʊ ʃ ə s) е вселенски патриарх на Константинопол от 858 до 867 г. и от 877 до 886 г. Той е признат в Източноправославната църква като Свети Фотий Велики.

Кой е Патриарх Фотий

Фотий е смятан навред за най-мощния и влиятелен църковен водач на Константинопол след архиепископството на Йоан Златоуст в края на пети век. Той също така се смята за най-важният интелектуалец на своето време – „водещата светлина на Ренесанса от IX век“. Той е централна фигура, както в обръщането на славяните към християнството, така и в схизмата на Фотиан и се смята за „великия систематичен компилатор на Източната църква, който заема подобна позиция като тази на Грациан на Запад ” и чиято “колекция в две части… формира класическия източник на древните – Църковен закон за гръцката църква“.

Патриарх Фотий – много начетен и отлично образован

Фотий бил добре образован човек от знатен константинополски род. Прачичото на Фотий бил предишен патриарх на Константинопол, Свети Тарасий. Той възнамерявал да е монах, но вместо това избрал да бъде учен и държавник. През 858 г. император Михаил III (управлявал 842–867) решил да затвори патриарх Игнатий, за да го принуди да подаде оставка. Тогава Фотий, все още мирянин бил назначен да го замести.

На фона на борби за власт между папата и византийския император, Игнатий е възстановен. Фотий възобновява позицията, когато Игнатий умира (877 г.), по заповед на византийския император.

Новият папа Йоан VIII одобрил възстановяването на Фотий. Католиците считат за легитимен Четвърти Константинополски събор (Римокатолически), анатемосващ Фотий. Така, докато източноправославните считат за легитимен последващ Четвърти Константинополски събор (Източноправославен) , обръщащ предишния.

Оспорваните събори бележат края на единството, представено от първите седем Вселенски събора.

Фотий е канонизиран от Източноправославната църква, през 1847 г.

Патриарх Фотий – предполагаемият учител на цар Симеон

Фотий получил най-доброто образование на своето време и бил най-ученият представител на тогавашна Византия. Той бил преподавател в знаменитата Магнурска школа в Цариград, където се учел славянският равноапостол Константин – Кирил Философ и малко по-късно – българският цар Симеон Велики. Фотий заемал високи служби в държавата, на най-много обичал да се занимава с науките.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ