HomeИнтересноБългарияКои са най-известните скални манастири в България?

Кои са най-известните скални манастири в България?

Скалните манастири са структури изградени на труднодостъпни места. Както подсказва самото им име, за тях се използват определени кухини в скалите, които се пригодяват за монасите аскети. По този начин най-верните последователи на Бога успяват да развият своите добродетели. В България има много скални манастири – известни са повече от 30 – и днес ще разгледам най-известните от тях.

Топ 5 на скалните манастири в България

Аладжа манастир

Намира се на около 20 км от Варна и само на 3-4 км от Златни пясъци. Смята се , че възниква през XI-XII век, като е създаден от монаси аскети. Въпреки това в самите пещери са намерени артефакти от по-ранна епоха, което подсказва, че мястото е било обитавано и в предните векове. Най-силните години на манастира са по време на Втората Българска държава, но след падането под османска власт, постепенно манастирът бива изоставен. Аладжа манастир е доста голям – има цели 20 помещение в скалните кухини и 3 църкви. Видът му е доста по-различен от времето, в което е обитаван и това се дължи на поредицата от срутвания, които засягат неговата цялост. Въпреки това това е един изключителен архитектурен паметник.

Басарбовски манастир

Намира се до село Басарбово, на около 10 км от град Русе. Това е единствения действащ скален манастир на територията на България. Носи името на Иванко Бесараб – тъст на цар Иван Александър, но той е известен с името на Свети Димитър Басарбовски, който е живял през края на 17 и началото на 18 век. Споменава се дори в История Славянобългарска на Паисий като наистина специално място. Манастирът е по-стар от Басарбовски, тъй като се споменава за пръв път още в османските данъчни регистри в средата на 15 век. В близост до манастира има кладенец, водата на който се смята за лековита. В самия манастир може да се види икона в цял ръст на свети Димитър.

Ивановски скални църкви

Намират се в близост до село Иваново, на около 20 км от Русе. За разлика от другите скални манастири, тук има отлично запазени стенописи, много издълбани малки скални църкви и килии. Всички тези скални църкви образуват скалният манастир Свети Архангел Михали. Той е основан от първият български партиарх Йоаким, по време на управлението на Иван Асен II. Много български царе от Втората ни държава са дарявали за тази света обител. През годините той се превръща в център в най-аскетичните църковни последователи, групирали се в учението на исихазма. Това е и един от 9-те обекта, признати от ЮНЕСКО, на територията на страната.

Крепченски скален манастир

Той се намира в близост до село Крепча, на около 20 км от град Попово. Тук се смята, че се намират най-старият запазен надпис на кирилица – датиран е от 921 година – тоест това се случва по време на управлението на цар Симеон.Самиян манастир е разположен на 3 нива/тераси. Интересен факт за него е , че освен надписът на кирилица, който споменахме, тук се срещат и по-стари надписи на староеврейски и дори рунически символи, които подсказват за дълбоката история, която се съдържа на това място.

Ханкрумски скален манастир

Намира се в близост до село Хан Крум и Шуменското плато. Най-известната част от тези скални пещери е Калугерската пещера. До нея се достига чрез изсечени в скалата стълби. Тя се състои от 3 помещения:

  1. Източно помещение – Църква с размери 4 на 7 метра
  2. Средно помещение – Предверие, което е продължение на входния тунел
  3. Западно помещение – Най-малкото от трите

Комплексът е изграден най-вероятно от монаси исихасти, които са търсели подходящо място, в което да се уединят и да се отдадат на Бог.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ