HomeИнтересноБългарияКварталът на Дивия дядо - в кой град се намира той?

Кварталът на Дивия дядо – в кой град се намира той?

Има квартал в един от сравнително големите градове в България, който се смята, че носи името си от див дядо, който е живял там. Самото му наименование винаги предизвиква интерес за всички посетители на града, така че днес ще се опитам да ви представя неговата история. Това е място с много богата история, намиращо се в град Шумен. Става въпрос за квартал Дивдядово. Кварталът е сравнително обособен от останалата част на града и се намира на около 3 км от него.

Откъде идва името на квартал Дивдядово

Има много различни легенди за името на това селище. Освен това има и няколко стари имена:

  • Баба Див, Див Баба, Бабата, Дио Деус, Ченгер, Ченгел

Селището е познато още от времето на древните траки, а по-късно е част от Римската и Византийската империи. Конкретно за България, то се намира по пътя между двете ни столици – Плиска и Велики Преслав. Самото име е форма между двете думи – Див и Дядо, които на всички индоевропейски езици се означават като символ на началото.Над самия квартал има запазен древен каменен паметник, който е показател за дълбоките корени, които има това място. Буквалният превод на това име Дивдядово от старобългарски насочва нашите изследователи, че това означава Дядо Бог. Някои историци развиват хипотезата, че това е било място за поклонение от древните българи, които са следвали заветите на Тангра. Дори бива сравняван с Йерусалим и Мека. Дали тази теория е вярна, трудно можем да потвърдим

Друга интересна история за произхода на името Дивдядово е свързана с образа на отшелник. Той се е заселил по тези земи, но тъй като не общувал с никого, бил наречен от местните жители див дядо и така името останало в историята, свързвайки го с тази местност.

Откъде идва името Ченгел за Дивдядово

Името, с което селото е било познато до Освобождението е Ченгел. Има три основни теории за неговия произход:

  1. Местната легенда –  Тя гласи, че в близката местност до селото Кара Мара са се деряли животни. Тоест там овчари и козари са си поставяли куките(ченгелите), на които одраното животно е съхнело
  2. Вход към Шумен – През село Ченгел е бил един от входовете към град Шумен. Името на пътят е бил Ченгел кпусу – тоест вратата на Ченгела. Това е заради двата резки завоя, които има по пътя между Дивдядово и Шумен.
  3. Известна битка –  Според известния писател Тончо Жечев името е дошло от голяма битка, която се е състояла на това място. Той свърза името с превод на славянската дума Разбой – спомен за сражение по тези земи.

Ролята на Дивдядово в българската история

Селото бива описано още от Константин Иречек и Драган Цанков преди Освобождението. Големият приятел на българите, Иречек споменава, че селото се отличавало по грижата за своите ученици. Тук дори е завършил училище и един от апостолите на Априлското въстание Панайот Волов. През 1962 във вестник България, Драган Цанков описва селото като изключително красиво място. Той разправя историята, че тук се живеела жена, която е достигнала над 120 годишна възраст и селото било известно с дълголетието на своите жители. Знае се ,че Васил Левски също основава един от своите комитети тук.

За ролята на Дивдядово след Освобождението не се знае много. Тъй като в района има много земеделци, тук подкрепата за БЗНС и Александър Стамболийски е била много голяма. Те се вдигат на въстание след преврата през 1923 година, но понасят много жертви от българските власти.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ