HomeИнтересноБългарияКой български цар е убит по погрешка от нашите граничари?

Кой български цар е убит по погрешка от нашите граничари?

Ние всички се възхищаваме от нашите най-успешни владетели и черпим вдъхновение от техните победи, но в нашата история има възходи и падания. Днес ще ви разкажем за един не много известен български цар, който бива убит по погрешка от българските граничари. Научете кой е той!

Кой български цар е убит по погрешка на границата

Името на този владетел е цар Борис II. Той е първородният син на цар Петър.Много се спори около неговата гоидна на раждане, като дълго време се приемаше, че е още през 928 или 931, но новите тълкувания по-скоро сочат година около 950. През 963 година е изпратен като заложник заедно с по-малкия си брат Роман. Един от предтесктовете е за получаване на по-добро образование като това на техния дядо Симеон, но по-скоро e във връзка в името на спазването на мирния договор от 927 година.Те се връщат в България през 968-969 година след като цар Петър претърпява инсулт и умира през 969 година. Цар Борис II влиза в управлението на страната, но след ново нашествие от страна на руския княз Светослав е принуден да му се подчини. Въпреки това формално все още запазва царската си корона, но включва български подкрепления в похода на Светослав срещу Константинопол. През 970 година армията на Светослав е разбита от византийците и той се оттегля на север от Стара планина. Тогавашният император Йоан Цимисхий подготвя византийска офанзива с цел да “освободи” българските земи от армията на Светослав. На практика наистина византийският император се справя със Светослав, но след това показва истинските си намерения и окупира цяло Източна БЪлгария. Превзема столицата Велики Преслав и я прекъства на Йоанопол – на свое име. Така царуването на Борис II се оказва много кратка – цели 2 години от 969 до 971 година.

Краят на Борис II

След като Борис II и Роман са пленени, те са показани на форума в Константинопол и на Борис му са отнети царските символи. По този начин, Византия показва, че смята България за превзета страна, въпреки , че цяла Западна България на практика се управлява самостоятелно от комитопулите. От 971 година до 977 година двамата братя на пленници във византийския двор, но няма информация да са лежали в тъмница. През 977 година Борис II и Роман успяват да избягат като облечени в дрехи на византийски войници се опитват да преминат границата с още свободната част от България. Там Борис II бива убит по погрешка от български граничари, които не успяват да го разпознаят, още повече след като е облечен и във враженски доспехи. По този начин приключва трагичната съдба на Борис II.

Борис II е един от най-неизвестните български владетели. Управлението му трае само 2 години, още повече голяма част от тях той е на практика подчинен на руския княз Светослав. Неговата съдба наистина е жестока, тъй като попада неподготвен в много трудна ситуация, в която няма възможност да се справи сам.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ