HomeИнтересноБългарияКой български град е кръстен на "шарени биволи"

Кой български град е кръстен на “шарени биволи”

Днес ще ви представя историята на един български град. Той се казва Брезово и се намира в близост до град Раковски. На пръв поглед неговото име би трябвало да идва от името на растението бреза, но историята му е съвсев различна. Разберете повече по темата в следващите редове.

Откъде идва името на град Брезово

Смята се, че населеното място е създадено в рамките на Османската империя във връзка със съществуването на голям чифлик. Там са били оглеждани много биволи от точно определена порода. Те се наричали “шарени биволи” или “брези биволи”, тъй като били изцяло черни, но с голямо бяло петно на главата си. Поради тази причина, името на селото било Абрашларе(абраш шарен на турски), а след Съединението и присъдиняването на селото към България – Брезово. Иначе получава статут на град чак през 1969 година, но към днешна дата населението на града е под 1500 души.

Ролята на Брезово по време на Възраждането

Брезово постепенно се превръща в сериозен център на българщината в региона. Смята се, че още през 1837 година тук е построено класно училище – предполага се, че това е третото в страната. Няколко години по-късно се създава и църкавата Свети Димитър, която към днешна дата е обявена за паметник на културата. Приема се, че селото е посещавано няколко пъти от Васил Левски, като той е основал тук един от своите революционни комитети. Предполага се, че в старата учителска стая в местното училище са провеждани тайните срещи на Апостола със съзаклятниците. Поради тази причина се приема, че Брезово е едно от ключовите места за развиването на революционната дейнсот на Апостола в рамките на региона.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ