HomeИнтересноБългарияЗнаете ли за голямата ни победа при Ришкия проход през 759 година?

Знаете ли за голямата ни победа при Ришкия проход през 759 година?

Повечето от нас познаваме големите български победи над Византия. Те са свързани най-вече с нашите най-успешни владетели. Въпреки това, има една голяма българска победа, която много често остава на заден план. Причината е , че тя е постигната от много малко известен български владетел – хан Винех през 759 година. Ето какво трябва да знаем за този български успех.

Константин Копроним и неговите походи срещу България

Знаем, че между Тервел и Кардам има поредица от ханове, които не оставят широка следа в нашата история. Поради тази причина и този период често е пренебрегван. Но въпреки вътрешните противоречия по това време, българската държава успява да се мобилизира в нужните моменти и да покаже своята сила.

В рамките на този период, начело на Византия е Константин Копроним(Лайнозвани в буквален превод). Между 756 и 775 година той успява да реализира цели 9 похода срещу българската държава. Въпреки някои успехи, които той има, те неуспяват да сломят българската държавност.

Първи поход – 756 година

Тогава византийският император всъщност се налага да се защитава от българската атака, като разгромява българската войска при крепостта Бурдизон(около Лозенград) и е преименувано на Българофигон – тоест страхливите българи.

Втори поход – 756 година

Това води до смяна на управлението на България и начело идва хан Винех. Ромейският император се възползва от слабостта на българите и започва голяма офанзива по море и суша. Достига до Маркели(Карнобат), където успява да разбие войската на Винех. Тази победа дава допълнително самочувствие на ромеите, като принуждава Винех да изпрати своите деца като заложиници в Цариград. Други проблеми спасяват българите от разгръщането на нова атака през следващата година, но тя така или иначе идва през 759 година.

Трети поход – Ключовата битка при Ришкия проход 759 година

Тук императорът се насочва към сърцето на страната – Североизточна България и столицата Плиска. Идеята е да се превземе най-сетне досадната българска държава.Минава през Ришкия проход, където хан Винех му устройва засада и постига голяма българска победа. На пръв поглед, повечето историци не обръщат внимание на тази победа, но тя е ключова. Ето защо:

  • Ключова победа за запазване на съществуването на България
  • Много жертви от страна на ромеите
  • Даване на възможност на възстановяване от поредаца поражения
  • Има ефект върху следващите походи на Константин Копроним, който не смее да навлезе толкова навътре в България, тъй като очаква нова засада

Победата дава възможност на България да се измъкне поне временно от заплахата, която е надвиснала от страна на Византия. За изтощението на страната говори достатъчно факта, че Винех иска мирни преговори след победата си. Смята се, че това е причината да бъде свален от престола, тъй като българските боляри го обвиняват, че не продължава с преследването на ромейската войска.

В заключение, следващите 6 похода на Константин Копроним също са сериозна заплаха за българската държава. Най- вече този от 768 година, с който успява да навлезе навътре в България, но отново бива отблъснат. Това показва, че държавата ни е била на ръба да бъде превзета от Византия, но победата при Ришкия проход през 759 година дава време на страната ни да възстанови силите си и да оцелее в продължителните войни с империята.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ