HomeИнтересноБългарияКой български художник участва на лятна Олимпиада?

Кой български художник участва на лятна Олимпиада?

България участва на летните олимпийски игри през 1936 г в Берлин, Германия. Страната ни се пропуска Летните олимпийски игри през 1932 г. (Лос Анджелис, САЩ) поради високите разходи за пътуване, но се състезава на Летните олимпийски в Берлин, 4 години по-късно.

Кой български художник участва на лятна Олимпиада?

Страната ни участва с 26 състезатели, всички мъже, взеха участие в 22 прояви в 7 вида спорт.

Художествени конкурси на Летните игри в Берлин през 1936 г

Градът домакин е Берлин, Германия. Началото на конкурсите с 1 август 1936 г., а крайната дата на завършване: 16 август 1936 г. За това време са проведени общо 19 събития. Участниците всичко са: 527 (496 мъже и 31 жени) от 24 държави.

Лятна Олимпиада – общ преглед

В сравнение с 1932 г. художествената програма е разширена. Дисциплините литература и музика вече са разделени на по три събития. Събитието за медали и релефи било разделено, създавайки друго скулптурно събитие, а приложните изкуства са добавени като нова категория живопис. Това довело до рекорден брой от 15 арт събития. Германският организационен комитет предложил още няколко допълнения, включително танци, ковачество на злато и сребро и филм, но нито едно от тези предложения не бил одобрено от МОК. Една промяна, която успяла да стигне до Игрите, била печеливши музикални композиции, които трябвало да бъдат изпълнени, за разлика от предишните състезания. Обектите на физическото изкуство били изложени в зала VI на изложбената площ на Kaiserdamm от 15 юли до 16 август. През този месец изложбата е посетена от 70 000 души.

Какво било интересното около олимпиадата за художници

Не много спортисти се явили на Олимпиадата, защото се провеждала в нацистка Германия, но комисиите по изкуствата имали повече проблеми с намирането на записи, отколкото преди, тъй като много художници отказали да изложат картините си в Германия. Записите идвали бавно и сроковете за подаване били удължени, за да се даде възможност на повече артисти да изпращат творби. Няколко държави напълно отсъствали от състезанията по изкуствата, особено Франция и Великобритания, които присъствали в голям брой на другите Олимпиади. По отношение на числеността обаче липсата им била повече от компенсирана от записи от бъдещи държави от Оста – Австрия, Германия, Италия и Япония.

Не е изненадващо, че тези нации грабнали по-голямата част от наградите. Само Германия спечелила 12 медала, с пет златни медала. Италия спечелила пет медала (един златен), като Австрия, Финландия и Швейцария спечелиха златен медал. В три дисциплини изобщо не са били раздадени медали, това са – литература, драматургия; Музика, инструментална и камерна музика; и живопис, приложни изкуства. Три други състезания нямали даден златен медалист.

Арт състезанията се провеждат като част от летните олимпийски игри през 1936 г. в Берлин, Германия. Бяха присъдени медали в пет категории (архитектура, литература, музика, живопис и скулптура) за творби, вдъхновени от теми, свързани със спорта.

Художествената изложба

Тя се провела в зала на Берлинското изложение от 15 юли до 16 август и на нея са показани 667 произведения на изкуството от 22 различни страни. Освен това литературният конкурс привлякъл 40 заявки от 12 държави, а музикалният конкурс имал 33 заявки от 9 държави.

Състезанията по изкуства на Игрите от 1936 г. бяха подобни на Игрите от 1928 г. и 1932 г., като медалите се присъждали в множество подкатегории за всяка от петте артистични категории. Съдиите отказали да присъдят медали за три подкатегории и нито един златен медал за други три подкатегории.

На лятна Олимпиада в смесена живопис, картини участва и български художник

Със 192 включени творби това била най-голямата категория за живопис. Въпреки това журито решило да не раздаде златен медал, въпреки че присъдило сребърен, бронзов и пет почетни награди. Най-високата награда отишла при Рудолф Айзенменгер с творбата „Läufer vor dem Ziel“ (Бегачи на финалната линия).

В допълнение към наградените картини, каталогът на олимпийското изкуство изброява и 27 творби, които са били част от специална изложба от Rijksmuseum в Амстердам. Тези произведения, очевидно са били извън конкурса, отговарят на олимпийската тема, но не са изброени като част от олимпийските конкурси по изкуство. С някои от художниците, родени през 16-ти век, тези творби очевидно никога не са били предназначени да бъдат представени на Олимпиадата.

Крайно класиране включва и две от тези картини на български художник. Това е Дечко Узунов, който по онова време е бил на 37навършени години от България и представя своите произведения „Композиция“ и „Зима в България“.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ