HomeИнтересноИнтересни фактиПри колко градуса Целзий и Фаренхайт са равни

При колко градуса Целзий и Фаренхайт са равни

Целзий и Фаренхайт са две важни температурни скали. Скалата на Фаренхайт се използва предимно в Съединените щати, докато Целзий се използва в целия свят. Двете скали имат различни нулеви точки и градуса по Целзий е по-голям от Фаренхайт.

Каква температура е равна на Фаренхайт по Целзий?

И при все различията им това има една точка по скалите на Фаренхайт и Целзий, където температурите в градуси са равни. Това е -40 °C и -40 °F. Ако не може да си спомните числото, има прост алгебричен метод за намиране на отговора.

Ключови изводи: Кога Фаренхайт е равен на Целзий?

 • Целзий и Фаренхайт са две температурни скали.
 • Скалите на Фаренхайт и Целзий имат една точка, в която се пресичат. Те са равни при -40 °C и -40 °F.
 • Простият метод за установяване кога две температурни скали са равни една на друга е да зададете коефициентите на преобразуване за двете скали, равни една на друга, и да решите температурата.

Изравняване на Фаренхайт и Целзий

Вместо да преобразувате една температура в друга (което не е полезно, защото предполага, че вече знаете отговора), може да зададете градуси по Целзий и градуси по Фаренхайт, равни един на друг, като използвате формулата за преобразуване между двете скали:

°F = (°C * 9/5) + 32

°C = (°F – 32) * 5/9

Няма значение кое уравнение използвате; просто използвайте x вместо градуси по Целзий и Фаренхайт.

Повече за температурата

Може да зададете две равни една на друга скали, за да откриете кога някоя от тях се пресича. Понякога е по-лесно просто да потърсите еквивалентната температура.

Как да конвертирате Фаренхайт в Целзий

Фаренхайт и Целзий са скалите, които най-често се използват за отчитане на температурата на стаята, времето и водата.

 

Всъщност повечето страни по света измерват времето и температурите си, като използват относително простата скала на Целзий. Но Съединените щати са една от малкото останали страни, които използват Фаренхайт, така че е важно за американците да знаят, как да преобразуват едното в другото, особено когато пътуват или правят научни изследвания.

Ключови изводи: от Фаренхайт до Целзий

 • Фаренхайт е общата температурна скала в Съединените щати, докато Целзий се използва в целия свят.
 • Формулата за преобразуване на Фаренхайт в Целзий е C = 5/9(F-32).
 • Фаренхайт и Целзий са еднакви при -40°. При обикновени температури Фаренхайт е по-голямо число от Целзий. Например телесната температура е 98,6 °F или 37 °C.

Как да конвертирате температурите

Първо, имате нужда от формулата за преобразуване на Фаренхайт (F) в Целзий (C) :

C = 5/9 x (F-32)

Нотацията C представлява температурата в Целзий, а F е температурата във Фаренхайт. След като знаете формулата, е лесно да конвертирате  Фаренхайт в Целзий с тези три стъпки:

 1. Извадете 32 от температурата по Фаренхайт.
 2. Умножете това число по пет.
 3. Разделете резултата на девет.

Любопитни факти:

Как е възникнала температурната скала на Фаренхайт

Първият живачен термометър е изобретен от немския учен Даниел Фаренхайт, през 1714 г. Неговата скала разделя точките на замръзване и кипене на водата на 180 градуса, с 32 градуса като точка на замръзване на водата и 212 като нейна точка на кипене.

По скалата на Фаренхайт нула градуса е определена като температура на температурно стабилен солен разтвор от лед, вода и амониев хлорид. Той базира скалата на средната температура на човешкото тяло, която първоначално изчислява на 100 градуса. Както е отбелязано, оттогава е коригирана на 98,6 градуса по Фаренхайт.

Фаренхайт е стандартната мерна единица в повечето страни до 60-те и 70-те години на миналия век, когато е заменена със скалата на Целзий при широко разпространено преобразуване към по-полезната метрична система. В допълнение към Съединените щати и техните територии, Фаренхайт все още се използва в Бахамите, Белиз и Каймановите острови за повечето температурни измервания.

Как да конвертирате Целзий във Фаренхайт

Преобразуването на температурата е обичайно, но невинаги може да гледате термометър, който показва градуси както по Целзий, така и по Фаренхайт. Въпреки това, всичко, от което се нуждаете, за да конвертирате между двете е проста формула.

Формулата за преобразуване на измерване в Целзий във Фаренхайт е:

F = 1,8  °C  + 32

където F е температурата в градуси по Фаренхайт и C е температурата в градуси по Целзий.

Как да конвертирате Целзий във Фаренхайт

Това може да стане лесно като следвате тези две стъпки:

 1. Умножете измерването си по Целзий по 1,8.
 2. Добавете 32 към резултата.

Крайният отговор ще бъде температурата в градуси по Фаренхайт.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ