HomeИнтересноБългарияКой български владетел получава конска тор вместо злато от Византия?

Кой български владетел получава конска тор вместо злато от Византия?

Днес ще ви представим една малко известна история за български владетел, който получава конска тор вместо дължимото му злато от византийския император. Това е хан Кардам. Разберете повече за интересната история.

Защо хан Кардам получава конска тор вместо злато

Хан Кардам управлява между 777 и 803 година. Замества на престола небезивестния хан Телериг – ловецът на византийски шпиони:

Как се ловят византийски шпиони – ето кой български хан да питате?

Хан Кардам управлява в доста тежка обстановка за страната. Голямата вътрешна нестабилност и противоборствата между различните боили както и между българи и славяни води със себе до поредица на смени на ханове, които не могат да удържат срещу натиска. За първите години от управлението хан Кардам не се знае много, но по логически път можем да достигнем до извода, че щом за разлика от своите предшественици е успял да се задържи на престола, очевидна е успял да се справи по някакъв начин с вътрешното напрежение в страната.

Хан Кардам срещу Византия

През 791 година хан Кардам насочва вниманието си към Византия.През същата година византийският император прави поход срещу България, който е посрещнат от българия владетел. За разлика от своите предшественици той има по-предпазлив подход на бойното поле и остава първия ход на своя противник. Въпреки този си подход хан Кардам успява да надделее над византийската войска, въпреки че сражението в близост до Адрианопол няма решителен характер. Причината за даването на конска тор се появява през 792 година. Тогава отново византийския император Константин VI решава, че е време да накаже българите, но отново е спрян от хан Кардам при Маркели – днешен град Карнобат.Смята се, че една от причините за тежкото поражение на Византия е свързана с астронома Панкратий, който уверява императорът , ч звездите ще насочат победата в негова посока. Хан Кардам пленява целият враженски обоз – Константин VI успява да се спаси с позорно бягство, като по този начин българският владетел обръща дългогодишната тенденция за предимство на Византия в сраженията с българите. Така се стига до подписването на мирен договор през същата година, в който Византия се задължава да плаща ежегоден данък в злато на България.

Конска тор вместо злато

Данъкът се плаща до 796 година, когато Византия решава да преустанови заплащането му. Хан Кардам реагира остро и изпраща ултиматум на Константин VI, като му казва, че ще упостощи цяла Тракия, ако не получи дължимото му злато. Отговорът на хитрия византиец е закъснавя – той изпраща дължимият според него данък на българския хан – конска тор. Предизвикателстовот е прието от хан Кардам и се стига до сблъсък между 2-те войски пак при Маркели. Хан Кардам отново проявява своят изчаквателен подход и оставя първият ход на Констанин VI.Интересното в случая е , че цели 17 дни 2-те армии се надхитрят коя ще открие сражението, но никоя от тях не започва. Византийският император решава да се оттегли обратно в Константинопол и да продължи да плаща данъка си към България. По този начин хан Кардам успява без кръвопролитие да постигне желаната цел. От днешна гледна точка може да изглежда странно защо не се е стигнало до сражение, но ако навлезем в дълбочина на материята, ще забележим , че и 2-мата владетели имат много повече какво да губят. Евентуална загуба на Константин VI почти сигурно ще му коства престола след поредицата неуспехи, които има срещу араби и българи. От друга страна, хан Кардам проявява страшно много усилия да стабилизира вътершното противоборство в страната и една евентуална загуба отново ще отвори старите незарастнали рани от проблеми между боилите. Има голяма вероятност да му костав и престола както се случва с много от неговите предшественици.

Хан Кардам е един от най-успешните български ханове. Макар, че не е от най-поднатите на широката публика, той успява да се справи със сериозната криза в управлението на страната налегнанал я през 8 век и дава една стабилна основа за успехие след него. А кой идва след хан Кардам – не кой да е а Крум Страшни!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ