HomeИнтересноБългарияКой е кавхан Исбул - вторият първи в българската държава

Кой е кавхан Исбул – вторият първи в българската държава

Всички ние знаем известните ни български владетели – от Аспарух, Теревел през Крум , Омуртаг и т.н., но колко от нас знаят за хората, които са им помагали да постигат тези грандиозни успехи. Сега ще разгледаме историята на един от тях – кавхан Исбул, който има ключова роля при управлението на Омуртаг, Маламир и Пресиян.

Кой е кавхан Исбул

Разбира се трябва да започнем с обяснението за титлата кавхан. Това е пост, който заема вторият човек в държавата ни след хана. Известният български историк Васил Гюзелев ни дава превод на думата като “най-близък до владетеля”.За съжаление не е останала много информация за другите, които са били кавхани преди Исбул, но знаем, че той заема този пост след кавхан Иратаис, който е бил по времето на хан Крум и хан Омуртаг. Задължително трябва да се отбележи, че щом лице като Исбул заема този важен пост в България, най-вероятно той е от много знатен произход иначе вероятността да бъде допуснат е изключително нищожна. За неговата роля в управлението при хан Омуртаг няма достатъчно информация , но той наистина се превръща в вторият първи в държавата по времето на хан Маламир.

Кавхан Исбул – човекът зад успехите на хан Маламир

През 831 година умира внезапно хан Омуртаг.  Първородният син на хана – Енравота е приел християнството и е отстранен още преживе от Омуртаг от управлението на България и начело на страната застава малолетния хан Маламир. Своята ключова роля започва да играе кавхан Исбул като своеобразен регент. Използвайки натрупаният опит от позицията си по времето на Омуртаг, Исбул успява да се справи с много сериозната криза в отношеинята с Византия. След смъртта на Омуртаг, българите се опитват да продължат 30-годишния мирен договор между 2-те страни, но Византия вижда своят шанс да се възползва от проблемите в управлението на България. Исбул успява да се справи с византийската офанзива и на свой ред превзема крепостите близо до град Одрин. След това се насочва към Филипопол и след успешни преговири с местната византийска аристокрация присъедиянава градът към България. Това дава основата на по-нататъшните успехи и разширение на България. Успешната военна операция на българите продължава в посока на Родопите и се налага византийският импераотор да моли за мир. Мирният договор потвърждава превзетите от българите земи. Има информация за контакти на кавхан Исбул и с Франкската империя и с Арабския халифат – традиционен противник на Византия. Има интересна хипотеза, че халифатът предлага на българите да приемат мюсюлманската вяра и по този начин да създадат общ фронт срещу византийците. Не се знае какъв е отговорът на България, но събитията показват, че не се достига до по-сериозно развитие на това продължение. По времето на Маламир, двамата с кавхан Исбул продължават усиленото строителство от времето на Омуртаг, като най-известното постижение е голям водопровод открит в столицата Плиска с много любопитен надпис, който пожелава да живеят 100 години хан Маламир и неговият боил Исбул. За съжаление на много ранна възраст си отива този успешен български владетел – хан Маламир – още през 836 и властта отива в хан Пресиян – на Исбул му се налага да играе отново ключова роля в неговото управление.

Кавхан Исбул – вторият първи и при хан Пресиян

Още в началото на управлениеот на хан Пресиян, българите успяват да се възползват от проблемите на Византия. През 837 година избухва голяма въстание на племето смоляни в днешните Западни Родопи. Има голяма вероятност то да е провокирано от действи на кавхан Исбул, който се възползват от заетостта на византийският император в Източната част на империята. Византия изпраща кесарят Алексий Мосиле(вторият човек в империята), за да се справи с въстанието, но е разбит от войската водена от кавхан Исбул. Достигаето до Беломорското крайбрежие се превръща във второто море до което достига България. За съжаление в годините след това хан Исбул умира. Нямаме точна година за това събитие, но със сигурност в края на управлението на хан Пресиян той не присъства като част от него.

Кавхан Исбул играе ключова роля в нашата история. Заемайки поста още по времето на Омуртаг, очевидно научава как да се управлява държавата и успява не само да я стабилизира по времето на Маламир и Пресиян, но дори и да увеличи нейните територии значително на Югоизток. Исбул е факторът, който дава възможност на хан Пресиян да достигне за първи път в българската история до заветните 3 морета.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ