HomeИнтересноБългарияКоя е най-дългата дума в България?

Коя е най-дългата дума в България?

Интересен въпрос, на който не много хора знаят верният отговор. Ако искате да научите коя е тази дума – отговорът е непротивоконституционствувателствувайте общо цели 39 букви, които правят най-дълагата дума в България.Научете нейната история както и на другите най-дълги думи по света

Най-дългите думи по света и у нас

Непротивоконституционствувателствувайте е приет като термин през 1947 година с новата тогава Димитровска конституция, която урежда обществените отношения при новият вид социален строй. Тя бива в сила до 1971 година, когато е приета в сила новата Конституция – тази уреждаща отношенията на реалния социализъм. Въпреки това тази най-дълга българска дума запазва своято място в българският език и е едно добро упражнение за всеки истински диктор.

Кои са най-дългите думи по света

  • Рneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis е най-дългата дума на английски език, който означава специфично заболяване на белите дробове свързано с вдишването на частици от силиций.С дължина само от 45 символа.
  • Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft е най-дългата дума в немсия език. С цели 79 знака те заема едно наистина почетно място между останалите най-дълги думи. Било е име на обеденение на виенски транспортни фирми за превоз на товари и пътници по река Дунав.
  • Methionylthreonylthreonylglutaminylalrylglycylphenylala ….. това е само част от най-дългата дума в света. Нейният брой букви е внушителният брой от 189 819 и е пълното наименование на най-дългият протеин Титин. Иронията в случая е , че най-дългият протеин наистина има най-дългото име. За да се произнесе цялата му наименование са необходими повече от 3 часа, така че ви препоръчваме да се запасите с търпение, ако желаете да произнесете тази дума.
  • Еlectroencefalografistas – това се смята за най-късата най-дълга дума поне от познатите ни езици. Тя е само от 24 букви на испански и означава човек работещ на електроенцефалограм.

Представихме Ви най-дългите думи на български и по-интересни примери за други дълги думи, които знаем. Разбира се, молим да ни извините, че не сме ви представили най-дългата позната ни дума с нейните почти 190 хиляди букви в пълният и блясък. Ако желаете да и се насладите, може да си отделите малко повече от 3 часа, за да я произнесете.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ