HomeИнтересноБългарияКой е Матей Миткалото - българският Леонардо да Винчи

Кой е Матей Миткалото – българският Леонардо да Винчи

Днес ще ви разкажа историята на още една много малко позната личност в нашата история. Повечето хора я свързват с Васил Левски – безспорно това е един от най-близките му хора, но Матей Преображенски е нещо много повече. Изключителен изобретател, който е надрастнал времето си. Причината да не е толкова известен е свързана с негероичната му смърт – ето какво трябва да знаем за него.

Кой е Матей Преображенски(Миткалото) 

Моно Сеизмонов е истинското име на тази бележита личност. Известен още като Матей Преображенски или Матей Миткалото (Скитника), той е роден през 1828 година в Ново село, Търновско. От малък остава сирак и се налага да се бори с живота. Поради тази причина, той постъпва като послушник в Дряновския манастир, а през 1848 година е подстриган за монах в Преображенския манастир. Църковните обители му позволява да чете и задаволо жаждата си за знания. Това води до посещението на Атон и опитът му да създаде “морска мелница”. Опитът му най-вероятно е щял да бъде успешен, но му бива попречено от местните монаси, които не разбират неговата дейност. Дейната личност на Матей не може да бъде удържана от религията и той решава да избяга от този си път. Не харесва църковните порядки, най-вече свързвайки с определено невежество и нечистоплътност. Неговото бягство му позволява да обиколи Йерусалим, Цариград, Русия и Влахия и така достига до извода показан от българската поговорка, че “лозето не ще молитва, а мотика” – тоест революцията като следващата стъпка на развитието на българите.

Революционната дейност на Матей Преображенски

Той е част от Първата българска легия на Раковски, като там се запознава с хора като Васил Левски, Христо Иванов-Големия, Стефан Караджа и Хаджи Димитър. Там той се отличава и печели своете име между най-будните българи за времето си. Участва четническата дейност на Раковски, но постепенно разбира, че тази тактика няма да е успешна. Това го сближава с Левски, като заедно действат по създаване на революционни комитети навсякъде из страната. Той се доказва като част от най-доверените хора на Апостола, като обикаля заедно с него из страната и дори на моменти сам работи по събуждането на революционната идея у българите в неговия роден Търновски край. След смъртта на Левски, той е един от хората, които спомагат организацията да се запази сравнително активна, за да може по-късно да послужи като основа за Априлското въстание. За съжаление, този голям българин не доживява това събитие, като умира от ухобол през 1875 година. Може би това е една от основните причини защо неговото име не е толкова популярно.

Българският Леонардо да Винчи

Сравнението с гениалния Леонардо не е никак случайно. Матей е много развита личност в много различни направления. Тук ще изброя най-важните от неговите подвизи:

  • Морската мелница край Атон
  • Периптомобул – устройство за извличане на вода, неща като помпа, която той сложил в една търновска мелница. Името на устройството е негово.
  • Вечен календар – В село Михалци, той разработил устройство, което можело да показва и сменя датита. Той е използвал чертеж на съоръжение от Света гора.
  • Разработва топ(оръдие) – Матей прави чертеж на топ, който не успява да реализира, тъй като не му стига времето, а му липсва и достатъчно барут.
  • Земеделски сдружения – Той създава много земеделски сдружения, в които се опитва да организира работата на селяните, така че да бъде по-ефективна.
  • Пиротехническа дейност – Подготвя пиротехническата част за една театрална постановка, като изработва много от реквизита на артистите.
  • Народни рецепти – По подобие на Васил Левски, събира много народни рецепти за лечение на различни заболявания и по този начин помага на неговите другари

Има и нещо друго много важно за него. Той е един от малкото хора, освен Васил Левски, които виждат нуждата от създаване на революционни комитети на местна почва. Заедно с Апостола обсъждат стратегията на тази дейност и поради тази причина създава хан в родното си село, който е трябвало да служи като склад за боеприпаси. Той е известне и с друго прозвище – “куриерът за специални услуги”. Това означава, че когато трябва да се предаде някаква много важна информация от или на Левски, той е служил като посредник и по този начин в някаква степен, той наподобява действията му.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ