HomeИнтересноПолезноКакво означава Дежавю?

Какво означава Дежавю?

Дежавю е израз, който често се използва в разговорната реч. В буквален превод, той означава “вече видяно”, но днес ще се опитам да вляза в по-голям детайл откъде идва той и какви видове Дежавю са познати.

Откъде идва израза Дежавю

Той е въведен от френския учен Еми Боараг в неговата книга “Психология на бъдещето” през 1876 година. Там той го описва като ситуация, която ни напомня на миналата такава, тоест на някакъв спомен, но не можем да се припомним детайлите по него. Има много теории за неговия произход, но никоя от тях не е доказана за момента и поради тази причина предпочитам да се спрем върху нещо по-интересно. Това са различните видове Дежавю, които човек преживява.

Видове Дежавю

1.Дежа векю (вече преживяно) – Става въпрос за вече преживяна ситуация. Тоест, намираме се в нещо, което вече ни е познато и всички детайли са ни познати. Можем да предвидим какво ще се случи и как ще се развие ситуацията.

2.Дежа санти(вече почувствано) – Тук става въпрос за сходна ситуация, но по отношение на нашите чувства. Тоест, намираме се в ситуация, която ни е напълно непозната, но извиква чувства, които вече усещаме, че са ни познати.

3.Дежа везети (вече посетено) – Това се получава, когато посещаваме определено място за пръв път, но всичко ни е много познато и имаме чувството, че сме били преди на същото място.

4.Дежа ревю(вече сънувано) – Тоест, сънуваме нещо, което вече ни е много познато и сме сънували и преди.

5.Дежа антандю(вече чувано) – Тук сякаш можем да се досетим какво точно ще ни каже нашият събеседник, разбираме с части от секундата какво точно иска да изрази той.

Какво е обратното на Дежавю

ЖамеВю се нарича точно обратният феномен на Дежавю. В буквален превод означава “никога не виждано преди” и изразява ситуация, при която сте на познато място или говорите с някой ваш познат и в един момент не можете да ги познаете или различите. Това най-често е кратък период, при който изведнъж губите ориентация върху конкретната тематика на ситуацията и се чувствате, че не знаете какво се случва около вас.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ