HomeИнтересноБългарияКой е най-известен от 100-те войводи от Сливен?

Кой е най-известен от 100-те войводи от Сливен?

Сливен е градът на стоте войводи, но ние избрахме да Ви представим историята на най-емблематичният от тях – Хаджи Димитър. Роден в Сливен, неговата история е увековечена в стихотворението на Христо Ботев “Хаджи Димитър”. Нека научим повече за тази легендарна личност и как краткият му живот води до трайно наследство.

Ранните години и поклонничеството до Йерусалим

Димитър Николов Асенов е роден в Сливен в семейството на търговеца Никола и Маринка Асенови. Когато е на две години, семейството му предприема поклонническо пътуване до Йерусалим и така той получава титлата Хаджи Димитър. След завръщането им той запазва прозвището до края на живота си. Докато расте, получава известно образование, но вероятно това, което истински го оформя, са разказите на баща му за историята на България и борбата за запазване на българщината.

Хаджиставревото въстание от 1862 г

Когато през 1862 г. избухва Хаджиставревото въстание , Хаджи Димитър участва в него с чета от 12 души. То е част от планът на Георги Раковски за освобождение на България като комбинация от вътрешни въстания и четнически организации. За съжаление опитът е неуспешен, но въпреки това Хаджи Димитър придобива сериозна популярност между революционно настроените българи.

Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Във Влашко през пролетта на 1868 година е сформирана чета под ръководството на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Тази малка група се сражава в няколко битки срещу турските сили, най-вече при Горна Липница, Вишовград и Канлъдере. Макар че в крайна сметка е победена при Канлъдере, тази четници проявяват забележителна смелост пред лицето на огромната съпротива.

Преминаване на Дунава

На 5 юли 1868 г. отрядът прекосява Дунав с една гемия. Въпреки че са силно превъзхождани по численост от противниците си, те успяват да нанесат значителни загуби на врага си в първото сражение край Горна Липница. На следващия ден се сражават в друга битка около Вишовград. Тук те успяват да отблъснат враговете си, но понасят повече загуби в процеса. За съжаление турската потерия разполага с многочислен състав, който превъзхожда четниците и те са принудени да се оттеглят.

Битката при Канлъдере 

На 9 юли отрядът се сблъсква с най-голямото си предизвикателство досега – битката при Канлъдере. Тук те се сблъскват с вражески сили, които са няколко пъти по-големи от техните, и в крайна сметка отстъпват пред мощта им след дълга и кървава борба. Стефан Караджа е ранен по време на тази битка и скоро след това е пленен от вражеските сили. Тежко раненият Хаджи Димитър отвежда останалите 58 членове на четата далеч от опасността през нощта в посока на Балкана.Последното сражение на четата е на 18 юли в Шипченската планина, където на връх Бузлуджа приключва земният си път известният български революционер Хаджи Димитър.

Отзвук от смъртта на Хаджи Димитър

Дълго време информацията не достига до българската емиграция. Османската империя подава информация, че е заловен, но много от българите не вярват. Има хипотеза при която се предполага, че една от обиколките на Левски в България е свързана с научавана на повече информация какво се случва с легендарния войвода. Така или иначе смъртта на Хаджи Димитър е поводът, който използва легендарният български поет Христо Ботев, за да напише стихотворението останало в историята.

Хаджи Димитър е запомнен като един от най-легендарните български войводи, борил се за свобода на България . Неговата храброст и мъжество са увековечени в стихотворението “Хаджи Димитър” на Христо Ботев. Той може да е живял само 28 години, но и днес името му продължава да вдъхновява българите навсякъде, които се борят за справедливост и свобода от потисничество, точно както той го е направил преди толкова много години.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ