HomeИнтересноБългарияКой е най-кратко управлявалият владетел на България

Кой е най-кратко управлявалият владетел на България

Ние всички се възхищаваме на нашите най-успешни владетели. Повече от тях са управлявали продължително време. Затова реших да ви представим класация на най-кратко управлявалите владетели на България и да видим кой от тях е на първо място.

Най-кратко управлявали владетели на България

Първа Българска държава

  • Хан Сабин – 765-766(=1г.) Името е славянско и се смята, че е свързан по женска линия с рода Вокил. По това време има 2 големи групи,на които се разделя българската аристокрация. Едната е за военни действия с Византия, а другата за мир. Сабин е изразител на втората група. Когато се разбира , че той се опитва да сключи мирен договор с Византия, въпреки че ромеите нападат България, това води до свикването на народен събор. Там Сабин бива обвинен в предателство спрямо България и , че ще доведе страната по поробване от ромеите. Усещайки, че има огромна опасност за живота му, Сабин бяга във Византия.
  • Хан Умор – 766 година(40 дни) Това е последният владетел от Именника на Българските ханове. Той е оставен от предния хан(Савин) да продължи политиката му, но тя не се приема от българите и бива свален с бунт. Знаем пак от Именника, че неговото управление е продължило само 40 дни.
  • Хан Токту – 766-767(около 6 месеца) Свален е отново с бунт заради провизантийски политика. Бяга не в Византия , а на север.
  • Хан Паган – 767-768(=1г.) Убит от своите подчинени след като се предоверява на византийския император за мирните му намерения, а всъщност Византия напада България.
  • Пресиян II – 1018(около 6 месеца) Последният владетел на Първото Българско царство. Това е първородният син на Иван Владислав. Опитва се да продължи съпротивата, но всички други се предават на Византия и е принуден да капитулира.

Втора Българска държава

  • цар Коломан Асен 1256(около 2 месеца) Син на брата на Иван Асен II. Застава начело със заговор и това е причината около 2 месеца по-късно да бъде свален отново със заговор.
  • цар Мицо Асен 1256-1257(около 6 месеца) Идва начело с преврат, но много провинциални боляри недоволстват от неговата политика. Свален е с преврат и бяга в Месемврия. От там като самостоятелен владетел се бори с Константин Тих(следващият цар).
  • цар Иван Асен III 1279-1280(около 2 месеца) Изпратен от Византия, докато цар Ивайло е начело на страната. По това време Ивайло воюва на 2 фронта, а Иван Асен III пристига начело с ромейска войска. Набързо е коронясан, но много от болярите начело с Георги Тертер недоволстват. Така той задига съкровището от Търново и бяга към Константинопол
  • Чака 1280(около 4 месеца) Това е татаринът начело на България. Формално не става цар, но от началото на 1280 година управлява заедно с Теодор Светослав. Бива предаден от българина на неговия съперник за властта в Златната орда, хан Токтай, и по този начин България се спасява от пълен разпад
  • цар Иван Стефан 1330-1331(около 7 месеца) След трагичната битка при Велбъжд през 1330 година, когато българския цар е убит от Сърбия, това дава възможност на сръбския владетел да влияе върху българския престол. Той възстановява правата на Анна-Неда(първият брак на Михаил Шишман) и синът и Иван Стефан застава на престола през август 1330. През март 1331 е свален от противниците на засилващото се сръбско влияние в България

Трета Българска държава

Тук нямаме владетели, които да са управлявали по-малко от година.  Единственият пример за нещо подобно е на Валдемар Датски. След абдикацията на Александър Батенберг, на 29 октомври 1986 той е избран за княз на България. Но на 11 ноември 1986 той уведомява българското правителство, че не приема короната. Тъй като формално, Валдемар Датски никога не е бил начело на България, не можем да го броим в тази категория владетели.

Кой е най-кратко управлявалият владетел на България

От предоставената информация в статията, имаме официална информация, че това трябва да е хан Умор, за който със сигурност знаме, че е управлявал около 40 дни. Има и други владетели за които знаем, че са управлявали в много кратки срокове, но до момента не можем да потвърдим, че са по-малко от 40 дни. Така, спрямо потвърдената информация за нашата история, първенец в тази непрестижна класация е хан Умор.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ