HomeИнтересноБългарияКоя е най-дългата река, извираща от Витоша?

Коя е най-дългата река, извираща от Витоша?

Витоша, освен любимо място за почивка на столичани, е и една от емблематичните български планина. Има много реки, които водят началото си от тази планина, но една от тях се отличава от другите. Тя е една от най-дългите български реки и има огромно значение в живота на страната. Това е река Струма. Днес ще ви разкажем повече за нея.

Струма – най-дългата река на Витоша

Река Струма е дълга 415 км, от които 290 са на българска територия. Това я прави една от най-дългите реки в България. Тя извира само на около 250 метра от най-високият връх във Витоша – Черни връх. Тя преминава през цели 3 области в България – Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска. Нейните води водят своят път през цели 48 населени места в страната, от които имаме 9 града. Въпреки, че след това тя преминава на територията на Гърция и се влива в Бяло море, там има само 5 села, които са разположение по нейното течение.

Горно течение

Както вече споменахме, води началото си в близост до Черни връх. Преминава през селата Чуйпетлово, село Боснек, язовир Студена и село Студена. След последното, навлиза в Пернишката котловина. Преминава през източната част на град Перник, след това град Батановци  и навлиза в Радомирската котловина. Постепенно навлиза в язовир Пчелина, продължава към град Земен и невероятно красивия Земенски пролом. След село Раждавица, река Струма преминава в Кюстендилската котловина, навлиза в Скринския пролом и град Бобошево. След това следва още една котловина – този път южната част та Дупнишката и след устието на река Джерман, реката прави завой на юг и продължава в тази си посока. Тук някъде приключва горното и течение.

Средно течение

Тук се редуват по ред на номерата – Благоевградската котловина, Симитлийската котловина и невероятното Кресненско дефиле. След самия град Кресна, реката навлиза в Санданско-Петричкото поле, където вече става по-широка и с по пясъчно дъно. Интересен факт е , че дори на места се образуват пясъчни острови по реката.

Долно течение

Долното течение на река Струма започва с поредния пролом. Този път това е Марикостинския, а до границата със съседна Гърция, преминава и през Марикостинското поле. Тук е и последният приток от българска страна – река Пиринска Бистрица. След като излезе от територията на България, продължава още малко повече от 100 км на територията на Гърция и се влиза в Бяло море при Струмския залив.

Интересни факти за река Струма

Лозарство/Винарство

Един от най-добрите райони за лозарство и винарство е точно по долината на река Струма.За този район са характерни основно червените вина като например мерло, каберно совиньон и широката мелнишка лоза.

Качество на водата

Те се смятат за едни от най-чистите и богати на кислород в страната. Доказателство за това са многобройните язовири разположени по нейното протежени като например Пчелина и Студена. Използва се за напояване още от дълбока древност.

Енергодобив

Има цели 14 ВЕЦ. Най-голямата от тях е ВЕЦ Студена.

Забележителности

  • Земенския, Кресненския и Скринския проломи са известни със своята природна красота
  • Изгасналия вулкан Кожух
  • Остански от крепостта Кракра
  • Кадин/Невестин мост(уникален каменен мост над реката/ паметник на културата)
  • Земенския манастир
  • Рупите
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ