HomeИнтересноБългарияКой е най-старият град в Европа

Кой е най-старият град в Европа

Европа е дом на едни от най-старите градове в света и без съмнение едни от най-добрите инфраструктури на своето време. Някои от най-старите градове в Европа включват Пловдив, Атина, Ханя, Лисабон, Халкида, Кадис, Патра, Никозия, Севиля, Малага и Рим, наред с други.

Кой е най-старият град в Европа

И преди да ви кажем, кой е най-стария град Европа, подготвихме списък с топ класация на всички най-старите градове на континента. Ето как изглежда той:

Пловдив, България – 6000 г. пр.н.е

Пловдив е най-старият град в Европа. Той е основан около 6000 г. пр.н.е. Небет тепе, един от хълмовете на Пловдив е най-важното селище от онова време, заселено оттогава. Градът е разширен около Небет тепе и укрепен от траките през желязната епоха. По-късно е преименуван на Евмолпия на името на крал Евмолп, който е управлявал около 1200 г. пр.н.е. Около 342 г. пр. н. е. Евмолпия е завладяна от Филип II, баща на Александър Велики и е преименувана на Филипополис. Филип II разширява и укрепва града след възстановяването му и го превръща в най-важния град на времето. Той е известен като Танес. Пловдив се разраства в резултат на търговията и благоприятната си военна позиция е укрепен.

Кой е най-старият град извън България

Атина, Гърция – 3000 г. пр.н.е

Атина е вторият най-стар град в Европа, датиращ от около 3000 г. пр.н.е. Това е първото селище построено, върху скалата на Акропола. Тази скала е създадена, когато цар Тезей обединява няколко селища в Атика в държава. Според гръцката митология Атина е кръстена на гръцката богиня на мъдростта Атина. Атина и Посейдон имаха състезание за честта на покровителството. Посейдон ударил земята с тризъбеца си, за да създаде извор с морска вода, а Атина създала маслиново дърво, символизиращо просперитет и мир. Под управлението на Кекропс атиняните избрали Атина за свой покровител. Атина се разраствала експоненциално, през последователните векове главно от търговия и корабоплаване.

Ханя, Гърция – 1700 г. пр.н.е

Археологически доказателства от разкопки показват, че тази област е била обитавана от епохата на неолита, около 1700 г. пр.н.е. Ханя е мястото на Кидония, гръцкото селище през минойския период. Градът паднал и по-късно се издигнал отново. Това се случило, след края на минойския период като град-държава, чиито владения се простират от подножието на Белите планини до залива Ханя в класическа Гърция. Първите значими заселници били дорийските гърци. Те идват около 1100 г. пр.н.е. от континентална Гърция. Кидония обявява редовно война на други градове-държави като Полириния, Фаласарна и Аптера. Римският консул Цецилий Метел завладява Кидония през 69 г. пр. н. е. и ѝ предоставя независим град-държава с привилегии.

Лисабон, Португалия – 1200 г. пр.н.е

Лисабон е основан около 1200 г. пр. н. е. от финикийците, след като келтите се заселили в региона. Те създали селище, наречено Улисипо, което било завладяно от гърците и по-късно от картагенците. През 205 г. пр. н. е. картагенците губят града от римляните, след спечелване на Втората паническа война и го наричат ​​Олисипо. Олисипо е интегриран в Лузитания, римска провинция. Той е бил нападнат от германски племена, когато Римската империя пада и е управлявана от кралството Suebi до 585 г. През 711 г. сл. н. е. ислямските маври нахлуват в Лисабон като част от по-големия полуостров, но го губят през 789 г. сл. н. е. от Алфонсо II. Развитието на Лисабон се дължи на разширяването на морското дело на Португалия по време на управлението на Алфонсо III.

Значението на градовете в Европа

В повечето европейски кралства властта е била централизирана в един град, който е служил като дом на трона, база на военните, седалище на банките и най-важното център на всички сделки, извършвани в кралствата. Вражеските кралства гледали на тези градове като на достъп до седалището на властта. Така войните са се водили през вековете, отстъпвайки място на възхода и падението на империите.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ