HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли, в кой град е щабквартирата на ООН

Знаете ли, в кой град е щабквартирата на ООН

Главната квартира на ООН се намира в административен район Манхатън, град Ню Йорк, Съединени американски щати.

Централата на Световната организация се разполага на площ от 18 акра в източната част на Манхатън. Това е международна зона, принадлежаща на всички държави-членки. Организацията на обединените нации има свои собствени сили за сигурност, противопожарна служба и пощенска администрация.

Знаете ли, в кой град е щабквартирата на ООН

Освен това да сте на ясно къде се намира щаб квартирата на ООН, може да ви е интересна и следната информация:

Комплексът е проектиран от международен борд и екип от 11 архитекти, ръководени от Уолъс Харисън от САЩ.

Сградата е построена от архитектурната фирма Harrison & Abramovitz, с окончателни проекти, разработени от Оскар Нимайер и Льо Корбюзие. Терминът Turtle Bay понякога се използва като метоним за централата на ООН или за Обединените нации като цяло

Комплексът се състои от няколко структури, включително сградите на Секретариата, Конференцията и Общото събрание и библиотеката Даг Хамаршелд. Последната е, която е добавена към всичко това, през 1961 г.

В централата се намират основните органи на ООН, включително Общото събрание и Съвета за сигурност, но с изключение на Международния съд , който е със седалище в Хага.

Организацията на обединените нации има три допълнителни дъщерни регионални централи или централни щабове. Те са открити в Женева (Швейцария) през 1946 г., Виена (Австрия), през 1980 г. и Найроби (Кения) през 1996 г.

Тези допълнителни офиси представляват интересите на ООН, улесняват дипломатическите дейности и се радват на определени извънтериториални привилегии. Те не съдържат седалищата на основните органи.

Въпреки, че физически щабквартирата на ООН се намира в Ню Йорк, земята, заета от централата на ООН и пространствата на сградите, които наема, са под едноличната администрация на Организацията на обединените нации, а не на правителството на САЩ. Технически те са извънтериториални, чрез споразумение с правителството на САЩ. При все това, в замяна на местна полиция, противопожарна защита и други служби, Обединените нации се съгласяват да признаят повечето местни, щатски и федерални закони.

Нито една от 15-те специализирани агенции на ООН (като ЮНЕСКО ) не се намира в централата. Някои „автономни спомагателни органи“ обаче, като УНИЦЕФ , имат седалище в щаба на ООН.

Източник: wikipedia.org

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ