HomeИнтересноБългарияКой е първият химн на България

Кой е първият химн на България

Всички знаем сегашният ни химн – Мила Родино! Но има друг химн, който е бил преди него. Това е легендарната песен Шуми Марица. Днес ще ви представим историята на тази песен и как и защо е избрана за химн на България.

Историята на Шуми Марица

Колкото и странно да звучи, трябва да се върнем до 1839 година и полякът Александър Космар, за да разберем повече за нашия стар химн. Тогава е създаден сатиричният фарс Пиратите – най-известна мелодия от него е немската песен “Wenn die Soldaten durch die Stadt marschieren” – Когато войниците маршируват през града. След разгрома на Унгарската революция през 1848, голяма група маджари се заселват в град Шумен. Един от тях е Михай Шафрани, който създава оркестър и изпълнява тази популярна песен. Тя се харесва на учителя Атанас Гранитски и той я напасва към стихотворението Слънце-Зорница. Един от неговите ученици е Никола Живков, който разпространява песента. Никола е участник в Сръбско-турската война през 1876 година и като останалите български доброволци е под ръководството на генерал Черняев. Възхитен от руския генерал, Никола Живков решава да напише Черняев марш, който стъпва върху мелодията на Слънце-Зорница

Шуми Марица и Освобождението на България

Шуми Марица е превръща наистина в национален химн по време на Освободителната война. Много от българските доброволци споделят, че този марш е бил неизменна част от военните действия. В спомените си за войната, подполковник Сава Кисьов споделя как в един от решителните моменти на Шипка, майор Чиляев се изправя срещу вражеските куршуми и запява песента. Това дава стимул на останалите опълченци да се хвърлят напред с викове Ура.

След Съединението, “Шуми Марица” се утвърждава като химн на България. Маршът се превръща в основна част по време на съпътстващата Сръбско-Българска война и вече по-късно и при Балканската война. Възхитен от първите български победи през започналата Балканска война, Иван Вазов леко го променя и на 4.12.1912 година и е публикуван с редакцията “Шуми Марица окървавена”. Окончателната редакция на Вазов е през 1914. През годините между двете войни има опити за още промени, но никоя от тях не е утвърдена. През 1947 година химнът отпада , а на негово място се избира новият – „България мила, страна на герои”. Има опити след 1989 година за връщане на този химн, но с новата ни конституция от 1991 година бива утвърден Мила Родино. Въпреки това Шуми Марица запазва своето почетно място като непреодолима част от българската история.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ