HomeИнтересноБългарияКракра Пернишки - герой или предател на България

Кракра Пернишки – герой или предател на България

Кракра Пернишки е легендарен български военначалник през краят на 10 и началото на 11 век. Той има ключова роля в борбата за запазването на Българската държавност по времето на Самуил, Гавраил Радомир и Иван Владислав. Разберете повече за този легендарен български велможа.

Научете историята на Кракра Пернишки

Не знаем много за неговите ранни години. Със сигурност е свързан с комитопулите – синовете на комит Никола, които запазват Българската държавност в западните български земи. По времето на Самуил неговата роля се превръща в значителна, като се знае, че той отговаря за крепостта в Перник. Това, което знаем е, че принципно за нея преди това е отговарял Арон, един от по-големите братя на Самуил, но българският владетел го обвинява в предателство и бива умъртвен. Предполага се , че след тези събития, на Кракра е възложено да отговаря за крепостта. Информацията за него е много оскъдна във византийските хроники, но там е описан като праведен праведен и честен мъж, който не можел да бъде подкупен. Описва се още неговата сериозна подготовка във военното дело. Тези описания не са случайни, тъй като са свързани и с последващите събития.

Кракра Пернишки срещу Василий II Българоубиец

Тъй като Пернишката крепост е ключова за Самуилова България, тъй като контролира достъпа до днешна Македония и земите към тогавашната столица Охрид, задачата на Кракра по охрана на крепостта и региона се оказва от огромно значение. Многобройните походи на Василий II се опитват да пробият отбраната и, но това не се отдава на императора. Първият случай е през 1004 година – неуспехите на Самуил във войната през 1003/1004 година водят до ръба на оцеляването на България. Василий II разбива Самуил при Скопие и се насочва към здравата пернишка крепост , отбранявана от Кракра. Опитите му през 1004 година се увенчават с неуспех, като дори е записано във византийските хроники, че Василий II е имал голяма желание да подкупи българският велможа, но той не се поддава на изкушението на ромеите.

Следващият опит на ромеите е чак през 1016 година по времето на Иван Владислав. Ромеите са превзели Охрид и Иван Владислав избира за нова столица Битоля. Ромейската войска отново обсажда Перник, за да може да си осигури спокоен достъп до новопревзетите български земи, но след 88 дневна обсада, опитите им се оказват неуспешни. Това, което можем да предполагаме е ,че по времето на цар Иван Владислав ролята на Кракра се засилва, като дори се смята, че той отговаря за повече от 35 крепости. Тази му роля се вижда през следващата 1017 година, когато Василий II търси помощ от русите, за да превземе старата столица Преслав. Иван Владислав се опитва да контрира това му действие и изпраща точно Кракра Пернишки да привлече печенегите като съюзници и да блокират действията на русите. Освен това има отправено към тях предложение за съвместно нападение над богатия град Солун. Византийската дипломация се намесва и спира това действие на Кракра – мисията му се оказва неуспешна.

Предател ли е Кракра Пернишки

Последвалите събития са обект на много дискусии. През есента на 1017 година, Иван Владислав търпи поражение в битката при Сетина от Византия, а през февруари 1018 година е умъртвен от ръцете на заговорници при обсадата на Драч. По този начин България губи и последният си цар и това води до окончателен разпад на централната власт. В този момент още през същия месец февруари 1018 година, Кракра приема предложението на Василий II да приема висшата титла патриций, като в замяна се подчини на императора и му даде контрол върху подвластните му територии. Някои може да сметнат това му действие за предателство спрямо интересите на българите, но това се случва с много други висши български сановници, които биват интегрирани във византийската йерархия. Разбира се, негативната страна е , че велможа с знанията, уменията и опита на Кракра не прави опит да организира съпротивителните сили на българите около себе си , а избира да се подчини на империята.

Фигурата на Кракра Пернишки винаги е била спорна. Въпреки, че се подчинява на Василий, той оказва огромно влияние за защита на българските земи по времето на Самуил, Гавраил Радомир и Иван Владислав и се подчиянава чак след като е загубена всякаква надежда да бъде опазена България като независима държава.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ