HomeИнтересноБългарияКой е средновековният герой на Перник?

Кой е средновековният герой на Перник?

Днес ще ви разкажа за историята на крепостта край Перник и нейният най-легендарен защитник. Той успява цели 2 пъти да удържи крепостта срещу един от най-великите ромейски императори – Василий II. Става въпрос, разбира се, за големият български военначалник Кракра Пернишки, оставил своето име в нашата история.

История на крепостта Перник

Земите около Перник са присъединени към България за пръв път по времето на хан Крум през 809 година. При неговия син Омуртаг се създава и известната крепост Кракра, която служи като важен граничен устой срещу ромейските атаки над страната. Постепенно при следващите български владетели, тя претърпява и допълнително развитие, като знаем най-вече за действията по времето на цар Петър. Тя дори се споменава в житието на Свети Иван Рилски, като там е посочена под името “Периг”. Така постепенно се стига до нейният най-известен ръководител, останал в нашата история. Става въпрос за Кракра Пернишки.

Кой е Кракра Пернишки

За съжаление, не знаем особено много за неговата личност. Най-вероятно се предполага, че е част от прабългарската аристокрация заради своето име. В края на управлението на цар Петър, източна България е под сериозна разруха заради нашествията на Светослав и по-късно на ромейския император Йоан Цимисхий. Поради тази причина, много от българската аристокрация, която не съдейства на ромеите бяга в западните български земи, които са под контрол на комит Никола и неговите синове. Смята се, че точно такъв е случаят и с Кракра Пернишки.

Победите на Кракра срещу Василий II Българоубиец

Василий II е с много лоша репутация в нашата история заради зверствата, които е извършил срещу българите. Въпреки това, трябва да се признае, че това е един от най-способните военни стратези в историята на Източната Римска империя. Кракра успява цели 2 пъти да надделее в двубой с императора. Ето кои са тези случаи:

Обсадата на Перник 1004 година

По това време, Василий постига поредица от победи над българската войска, включително водена и от Самуил. България е пред цялостен разгром от страна на византийския император, който току що е превзел голямата крепост Видин през 1003, разбива Самуил през 1004 и превзема Скопие през 1004. Пернишката крепост е единствената по пътя, която остава в тила на ромеите. Кракра успява да задържи крепостта и дори да нанесе поражение на ромейския император. Загубата и други събития във Византия принуждават Василий II да се върне в Цариград, а българите успяват да си върнат Скопие. Многократна императорът се опитва да подкупи Кракра, но не му се получава.

Обсадата на Перник 1016 година

Това вече е по времето на Иван Владислав. България е много близо до края си след загубата на личността на Самуил и неговият син Гавраил Радомир. Въпреки престъплението си срещу Самуиловия син, Иван Владислав се опитва да спаси българската държава. На помощ му идва Кракра, който успява да удържи повече от 3 месеца ромеите пред своята крепост. Двамата българи успяват да обединят войските си и да победят ромеите през 1016 година.

Планът на Кракра за спасение на България

Кракра се превръща във вторият най-важен човек в държавата след царя. Той е натоварен с идеята да привлече на българска страна печенегите, които да нападнат Византия от север и да облекчат положението върху западните български земи. Този му план е неуспешен и след смъртта на Иван Владислав, българската държавност губи дори и минималните си шансове за оцеляване.

През февруари 1018 година, Кракра заедно с подвластните му повече от 35 града се подчиняват на властта на ромеите и така приключва историята на този голям герой.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ