HomeИнтересноПолезноСизифов труд - каква е историята на израза?

Сизифов труд – каква е историята на израза?

Сизифов труд е израз, който много често се използва. Неговата значение е свързано с непосилен труд – тоест работа, която изисква много усилия от някого, но няма никаква полза от него. Историята на израза се свързва с Древногръцките легенди и митове и Сизиф, който бил наказан от Олимпийските богове. Разберете каква е причината за това.

Кой е Сизиф – сурово наказан от Олимпийските богове

Сизиф е известен като най-хитрият сред древните хора. Той се смята, че е основал древният град Коринт, който тогава се казвал Ефир и станал негов цар. Той е имал благоволението на боговете, но се опитвал постоянно да се надхитря с тях. Това е показано в няколко случки в неговия живот:

Сизиф издава Зевс

Сизиф забелязал, че Зевс си е харесал дъщерята на речния бог Азоп – нимфата Егина. Той казал за това на баща ѝ и поради това се стигнало до проблеми между Зевс и Азоп. Гръмовержецът порази със своята мълния речния бог.

Сизиф надхитря Танатос

Зевс изпратил богът на смъртта Танатос да отведе Сизиф в подземното царство. Сизиф успял да го надхитри и да го окове във вериги. Тогава хората престанали да умират и се нарушил редът в света. Поради това, Зевс изпратил Арес, за да освободи Танатос и да отпрати Сизиф при Хадес. Този път Сизиф се подчинил, но казал на жена си да не го погребна и да не дава традиционните жертви над трупа на покойника. Така Сизиф отишъл в подземното царство на Хадес. Там той се оплакал на жената на Хадес – Персефона, че жена му не го е погребала и тя измолила от мъжа си да пусне Сизиф отново на горния свят, за да каже на жена си да го погребе. Хадес се съгласил и така Сизиф се измъкнал от смъртта за втори път. Живял така известно време, но Танатос отново дошъл за него и този път нямало какво да се направи от хитрия цар. Заради тези всички си постъпки, Сизиф бил наказан от боговете на вечни мъки. Ето какви са били те.

Сизифов труд

Сизиф е наказан от боговете да бута много тежък камък камък по един хълм. Сизиф постоянно бута този камък и в момента, който стигне върха на тази височина, камъкът се изплъзва от неговите ръце и той трябва да започне работата си. За да не се измъкне, той често е наблюдаван от Персефона, която следи за изпълнението на наказанието. От там идва и популярният израз за “Сизифовия труд”.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ