HomeИнтересноБългарияКой е Тангра - Богът на българите

Кой е Тангра – Богът на българите

“Тангра” означава “ Бог” на сибирско-алтайски и той е главният бог на прабългарите. Предполага се, че е бил Богът на Слънцето. И все пак…

Кой е Тангра

Неговият символ е бил IYI , което неопровержимо доказва дълбоките познания на нашите предци за космоса. Съдържа два ръкава, които са отворени към небето и слънцето. Или с други думи, те посочват мястото, откъдето идва всичко необходимо за съществуването на нашата планета.

Що се отнася до вертикалните линии, всъщност те са истинско представяне на постоянния енергиен поток от Космоса към Земята и обратно. Символът е използван като защита от рода Дуло, който бил династия на владетели на българите (т.е. прабългари). Изобразяван е на много места и върху много предмети, един, от които е гърба на розетата от Плиска.

Последната е средновековна българска бронзова висулка, намерена в старата ни столица Плиска през 1961 г. Твърди се, че датира от 7-9 век. Розетата от Плиска е с диаметър само 38 мм и наподобява седемлъчева звезда. Всеки лъч се състои от два прабългарски рунически знака и е посветен на една от планетите в Космоса.

Тангра – Богът на българите

Ако все още се питате, дали бог Тангра е богът на българите, то отговорът е – Да! В древността нашите предци са знаели за съществуването на Слънцето, Луната, Марс, Меркурий, Венера, Юпитер и Сатурн, а Розетата от Плиска представяла всеки един от тях, чрез всеки свой лъч.

Висулката Розета от Плиска имала и халка за закачане в центъра, както и издълбан прабългарски символ на Бог Тангра на гърба. Въпреки че IYI е езически знак, той е бил използван като символ, еквивалентен на кръст още един век след християнизацията на българите от Борис I на България, през 9 век.

Днес Розетата от Плиска може да се намери като хубаво бижу – гривна или огърлица. Медальонът обикновено се окачва на червен конец в гривни.

И знаете ли защо и в какво е символът?

Знаете ли, защото червеният конец и памукът се използват за защита на най-уязвимите и слабите в нашето общество? Това са новородени бебета, бъдещи мами, млади булки и възрастни хора. Ние, българите, го използваме и срещу како мати и малочио. Така, Тангра – Богът на българите, винаги е с нас и ни закриля и до настоящите дни!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ