HomeИнтересноКакви са надписите под Мадарския конник - от кой владетел са

Какви са надписите под Мадарския конник – от кой владетел са

Могъщият скален масив, известен като Мадарския конник се вижда отдалеч. Преди, обаче да видим прочутия Мадарски конник, трябва да изкачим стълби, които са много, много повече, отколкото дори сте си представяли…

Какви са надписите под Мадарския конник

Мадарския конник е скален релеф, който е очертан през вековете поради постоянното влияние на времето.

Мадарският конник – от кой владетел са надписите

Заради времето конникът от Мадара вече не се вижда толкова лесно. И все пак, вглеждайки се в него ще забележите, че изображението е в средата на близо 100 м висока и стръмна скала и на около 23 м над главите на обикновения турист. В допълнение, това не е малка картина, изсечена от ръка на човек, но пейзажът е приблизително представен в реален размер.

Чудим се, как конната сцена е попаднала на скалната стена? Кой ги е издълбал там и по-важното защо?

Какви са надписите под Мадарския конник – от кой владетел са

Необходими са много усилия, за да се създаде този портрет, вероятно с конструкции на скеле и прости инструменти, което по онова време е без прецедент в Европа.

Мадарският конник – “Виж, ние имаме силата!”

Този скален масив е бил много популярен като селище още през новокаменната епоха, както свидетелстват находки от съседни пещери. По-късно траките са построили тук светилище, римляните – имение.

През 7-ми век българите враждуват с могъщата съседна Византийска империя, но успяват да устоят. Византия признава българите и възниква Първото българско царство. Византийците дори плащат данък на българите, които сега са на върха на мощта и стабилността.

Това значимо събитие трябвало да бъде пренесено гордо в света, през 8 век. От само себе си се разбира, че са искали да демонстрират това превъзходство по начин, който да се вижда отдалеч. Това обяснява размера на релефа от една страна и самата природа от друга.

Мадарският конник – “Да живее хан Тервел!”

На нея е изобразен ездач, пронизващ лъв с копието си. Следва го и куче, което е зад коня. Вероятно хан Тервел, вторият владетел на Българското царство, извел българите до победа срещу арабите при Константинопол.

Сцените на конници, убиващи лъв, са известни също от Египет, Асирия и Персия. Владетелят става победителят герой, който пробожда лъва. Хрътката прави сцената привидно ловна, но в действителност това е триумф, изсечен в камък, представен от намушкания лъв!

Надписи на гръцки език, гравирани до конника, улесняват това от кога датират изображението и историческата справка. Те са сред най-ранните писмени свидетелства за Първото българско царство.

От една страна изглеждат като динамичното представяне, защото от една страна конят е в движение, вдига левия си крак, кучето тича, дори езикът му е провиснал, от друга страна пейзажът също излъчва известно спокойствие и сила. Типично представяне, каквото често се наблюдава в средновековните изображения.

Мадарска крепост – висока, по-висока, най-висока

Може би вече се досещате, но Мадарската крепост, се намира на върха на скалния масив. Крепостта е построена от римляните, през 4 век. Тя се разполага точно, върху останките на тракийско селище.

Скалната църква Св. Пантелеймон – Свята да е скалната ниша

Мадарския конник, води до малка скална ниша или пещера с монтирани всякакви християнски символи и свещени изображения и затвори. Това място е било специално за хората тук през вековете.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ