HomeИнтересноБългарияКой е вуйчото на Васил Левски - Архимандрит Василий

Кой е вуйчото на Васил Левски – Архимандрит Василий

Всички сме чували за Васил Левски – националният герой на България. Но колко от нас са наясно с ролята, която е изиграл в живота му неговият вуйчо, Васил Караиванов? По-известен като архимандрит Василий, той е брат на майката на Левски и има голямо влияние върху живота на Апостола на свободата. Нека да проучим повече за тази важна фигура в българската история.

Кой е Архимандрит Василий

Архимандрит Василий е таксидиот (събирач на данъци) в Хилендарския метох в Карлово, когато през 1859 г. получава титлата си. По това време за йеродякон е назначен младият Васил Левски. Сред историците има известни разногласия относно влиянието на Василий върху Левски; някои казват, че той му е оказал помощ в образованието и е осигурил достъп до отлични учители като известния възрожденски учител Райко Попович в Карлово, а когато през 1855 е преместен в Стара Загора, помага на младия си племенник да започне обучение при учителя Тодор Шишков, а в свещенническото обучение му помага известния старозагорец Атанас Иванов.От друга страна трябва да се има предвид, че вуйчото не изпълнява даденото обещание да съдейства на младия си роднина да продължи образованието си в Русия като се възползва от неговата помощ в работата си като таксидиот на метоха безвъзмездно.

Доказателство за това е ,че през 1859 Василий получава титлата архимандрит , а Левски става йеродякон – условието поставено от вуйчо му за изпълниено на обещанието да подпомогне младия си племенник в така желаното образование в Русия.

Какво отключва революционна дейност на Васил Левски

Работата му като помощник на вуйчото за събирането на данъци за Хилендарския метох му позволява да види в дълбочина страданията и тегобите на български народ. Осъществявайки тази дейност повече от 10 години това оказва ключово значение при формирането на решението с какво да се занимава в бъдещите години. От друга страна , невъзможността да продължи своето обучение и разбира се ролята на поредната Руско-турска война през 1853-1856 , която дава надежда на българското население , че има възможен изход от създалата се ситуация са все фактори, които намират отзвук в развитото българско самосъзнание на младия Левски.Ролята на по-ранните български просветители и най-вече започналата бурна дейност на идеологът на българската освободителна дейност – Георги Раковски – играят своята роля върху будната наша младеж.

Март 1861 – ключовият избор на Васил Левски

Това се предполага , че е периодът, в който Левски напуска службата си при вуйчо си и започва да се занимава официално с революционна дейност. Доказателство за това е писмото му до Атанас Попхристов от 1872, където Дяконът пише , че се посветил на народните работи още през 1861 година. Другото лесно доказуем факт от дейността на Апостолът на свободата е записването му в Първата Българска Легия на Георги Раковски между 1 и 5 април 1861. Рубиконът вече е минат и няма път назад за Левски – той се превръща в една от емблемите на освободителната борба.

Значението на архимандрит Василий не може да бъде надценена, когато говорим за ролята на Васил Левски в българската история. Той не само осигурява напътствия и подкрепа за младия си племенник, но и му помага да получи най-доброто образование за времето си. От друга страна не изпълнява обещанието си да му помогне в продължение на обучението в Русия и по този начин подпомага решението на Левски да насочи усилията си към друга дейност. Ако архимандрит Василий беше изпълнил обещанието си – дали щяхме да имаме този Васил Левски, който ние всички познаваме и боготворим!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ