HomeИнтересноБългарияКой единствено е имал право да чете писмата за Васил Левски?

Кой единствено е имал право да чете писмата за Васил Левски?

Днес ще ви представя историята на един бележит българин. Неговото име не е толкова широко известно, но той е сред най-близките съратници на Васил Левски. Той е единственият, на когото Апостолът е доверявал да чете неговата кореспонденция, така че можем да заключим, че е част от неговия най-близък кръг.Разберете повече за един от най-известните плевенчани – Данаил Попов.

Кой е Данаил Попов – близкият приятел на Левски

Роден е в град Плевен през 1840. Баща му е известен свещеник в града, който носи името поп Христо. Данаил Попов първоначално учи в родния си град, но по-късно се премества да учи в Румъния. За съжаление, малко след това баща му ненадейно си отива от този свят и на него му се налага да започне работа в една от големите печатници в Букурещ. Там той научава немски, френски, руски и гръцки, което му помага много за в бъдеще. Огромно влияние върху младия Данаил Попов оказват срещите с Георги Раковски. Нямаме достатъчно информация по темата, но очевидно те оказват огромно влияние върху младия плевенчанин, защото той напуска работата си и отива в Галац, където се занимава с уреждането и връщането на българските изселници от днешна Западна България. Тази му дейност е свързана пряко с действията на Раковски, който по това време се стреми да създаде основите на българската революция.

Данаил Попов и Васил Левски

В следващите си години, той се установява в Турну Мъгуреле и се занимава с търговия. Въпреки това, той продължава да бъде активен участник сред българската революционна емиграция в Румъния. Като член на ТБЦК, той осигурява финансирането на четите на Филип Тотю и Панайот Хитов през 1867, и на Стефан Караджа и Хаджи Димитър през 1868 година. Тази му дейност го сближава извънредно много с Васил Левски, който по това време вече започва да се отличава от останалите революционни дейци. Ето как плевенчанинът помага на Апостола на свободата:

  • От неговия дом тръгват обиколките на Левски из българските земи
  • С негова препоръка, Левски създава революционния комитет в Плевен
  • Председател е на революционния комитет в Турну Мъгуреле, създаден от Левски
  • В основата е на изграждането на ВРО(Вътрешната революционна организация на Левски)
  • Създава печатът, който Левски ползва в своите документи

Друг факт, че се ползва с изключителното доверие на Левски е, че това е единственият човек, който има право да отваря писмата адресирани до Апостола на свободата. Самата къща на Данаил Попов служи като своеобразна адресна регистрация за Левски и всички документи към него се насочват натам. Това е доказателство, че това е един от най-близките и доверени хора във ВРО. Заедно с Ангел Кънчев са хората, които имат право да разясняват позициите на ВРО в БРЦК. Данаил Попов измисля и голяма част от шифрите и псевдонимите, които революционните дейци от ВРО ползват.

Скандалът между Данаил Попов и Левски

Въпреки че двамата са много близки, има един момент на пререкания между тях. В основата на проблема са братът на Данаил Попов – Атанас Попхинов и Димитър Общи. Попхинов е попаднал под влиянието на Димитър Общи и поради тази причина си позволява да чете писмата на Левски, насочени към брат му Данаил. Левски реагира много остро на тези действия на Попхинов и желае Попхинов да бъде изваден от организацията. Данаил Попов очевидно не е изцяло наясно с всички факт и застава на страната на брат си. Скоро след това се разбира за изпълненията на Димитър Общи и Данаил Попов разбира, че Левски е прав. Той осъжда действията на брат си и нарича Левски “най-добрият ни българин”. Смята се, че осигурява пушки за целите на организацията и успява да подари на Апостола една от най-моредните за времето си.

Данаил Попов след Освобождението

Интересното е, че той не се завръща в България. Не се знае какви са причинат за това, но той продължава своя живот в Румъния. Прибира се само за смъртта на брат си в родния си град Плевен през 1898 година. Тогава получава и званието за почетен гражданин на град Плевен. Въпреки че не живее в България, той продължава да подпомага образованието на младите българи в чужбина, продължава да дарява книги и срества на читалища и библиотеки из страната.

Така на 12 април 1909 година, от този свят си отива Данаил Попов. Едно от лицата, чиято дейност остава скрита, но определено е в основата на действията на българската революционна емиграция през 60-те и 70-те години.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ