HomeИнтересноБългарияКой голям български град носи името на славянски бог?

Кой голям български град носи името на славянски бог?

Днес ще ви представя историята на един от най-големите български градове, за който се смята, че носи името на славянски бог. Този град е със сериозна история и играе важна роля по време на Първата и Втората българска държава. Разберете повече за историята на този специален български град, за който има страшно много вицове.

Кой български град е кръстен на бог Перун

Става въпрос, разбира се, за българския град Перник. Както много от населените места, неговите корени са дълбоко в историята. По тези земи са живели поредица от древни тракийски племена, които основават древния град Адева. След неговото разрушаване, близко до него бива основан новият град Перник. Дълго време има спекулации относно произхода на неговото име, но хипотезата за връзката между Перун и Перник бива доказана от археолога Васил Миков. Интересното при Перник е, че запазва своето име през всички векове на своето същестуване.

Перник и Първата и Втората Българска държава

Перник става част от нашата държава по времето на хан Крум около 809 година. Постепенно при неговият син Омуртаг, Перник се превръща във важна средновековна крепост, тъй като през него минава важният път свързващ Тракия и Мизия. Всички ние свъзваме Перник с героичната борба, коята дава крепостта срещу Василий II. Тогава изгрява звездата на Кракра Пернишки – един от основните пълководци на цар Самуил, който успява да устои на атаките на един от най-добрите ромейски императори. Кракра отблъска поредица от обсади на града, но в крайна сметка през 1018 вижда края на българската съпротива и се предава на ромеите.

Във втората българска държава, Перник продължава да играе важна роля. Той бива присъединен по времето на цар Калоян през 1204 година. След успешното управление на Иван Асен II, постепенно градът често сменя своята принадлежност между отделни феодални владетели, Търновското царство и по-късно Византия. Поради тази причина и Перник бива превзет от нахлулите селджукски турци в края на XIV век.

Перник в Османската империя

Перник запазва важното си административно значение в рамките на Османската империя. Първоначално, населението получава статут на войнуци, което определя и липсата на заселване на други поданици на султана по тези земи. Освен това, тази им роля ги освобождава от някои данъци спрямо султана. Постепенно губи тази си роля и става обект на поредица от набези от кърджалии, а и от болести, които водят до сериозна загуба на население. Така Перник посреща Освобождението с население от около 1000 души.

Бурно развитие на Перник след Освобождението

Бурното развитие на Перник се свързва с разработката на въглищните залежи в региона. Те са познати от много векове, като се знае, че местното население ги добива, но чрез опростени сечива. Новата българска държава има нужда от този ресурс във връзка със строежа на големи инфраструктурни проекти и това води до сериозно развитие на града. Това води до сериозно увеличава на населението, което продължава и през почти целия XX век.

Какво е старото име на Перник

Малко известен факт за Перник е, че негото предишно име е било Димитрово. Между 1949 и 1962 е носител на името на Георги Димитров, но е взето решение през 1962 година да бъде върнато предишното име на града.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ