HomeИнтересноБългарияКолко български градове са кръстени на ханове?

Колко български градове са кръстени на ханове?

Днес ще ви представим една много интересна класация. Тя е свързана само с имената на градове(не и на села), които са кръстени на български ханове. Разберете колко са на брой в нашата страна и кои са точно те.

Колко градове носят имена на ханове

1.Град Кубрат

Кубрат е първият град носещ името на български хан. Той се намира в област Разград с население от около 7000 души. Старото му име е Балбунар(меден кладенец) и се свързва с легендата, че имало алчен владател, който не допускал хората да вземат вода от кладенеца в населеното място, ако не си платят. Това име се запазва дълго време и след Освобождението, като чак през 1934 година бива променено по името на хан Кубрат. А попада в класацията заради обявяването му за град през 1949 година.

2.Град Исперих

Исперих е български град носещ името на българския хан Аспарух. Намира се в област Разград, като това е второто по големина населено място в областтта след Разград. Тук се е намирал древният тракийски град Хелис, който е един от 10-те български обекта в ЮНЕСКО. В рамките на Османската империя, Исперих е носил името Кемаллар – като се смята, че това име идва от първия заселник и неговия род в рамките на Османската империя. Има и доста други хипотези откъде точно идва старото име на населеното място, но те трудно могат да бъдат доказани. През 1934 година, населеното място бива преименувано по името на хан Аспарух. Исперих е вторият начин по който се отразява името на създателя на Дунавска България. През 1960 година, населеното място получава статут на град и това му помага да попадне в тази класация.

3.Град Тервел

Има и село с това име в област Шумен, но ще представим самия град. Той се намира в област Добрич и е с население малко под 7000 души. Старото име на града е Куртбунар, който в буквален превод означава вълчи кладенец. Мястото е населено от дълбока древност, тъй като осигурява важна връзка межуд Дунав и Черно море. Със сигурност е било населено по време на Първата и Втората българска държава, но нямаме сведения какво е било неговото име. След Освобождението получава новото си име Тервел – по името на сина на Аспарух. За съжаление, след неуспешните Балкански войски, Тервел става част от Румъния, но след Крайовската спогодба бива отново част от България. Тогава връща й името си Тервел. А честта да попадне в тази класация получава с обявяването си за град през 1960 година.

4.Крумовград

Крумовград е следващият град, носещ името на български хан. Той се намира в област Кърджали, в близост до Момчилград. Смята се, че неговото население е около 5000 души. Това е поредното населено място с дълбоки корени в древността – свидетелство за това е средновековната крепост, която се намира в близост до града. Старото име, което познаваме в рамките на Османската империя е Кошукавак, което се определя като “надбягване с тополите” – растението символ на града. Населеното място попада под реформата за смяна на имената от 1934 година и тогава е решено да бъде прекръстено под името на хан Крум. Интересен факт е, че до 1944 година, това е бил най-малкият град в България.

5.Град Омуртаг

Омуртаг е последният град носещ името на български хан. Той се намира в област Търговище с население от около 9000 души. Той играе важна роля в Първата българска държава, като служи за защита на нашите столици Плиска и по-късно Преслав спрямо нахлувания през Котленския и Върбишкия проход на Стара планина. В рамките на Османската империя е познат под името Осман пазар, като е населен предимно от турци. Там са и най-големите бунтове по време на Освободителната война от страна на турското население. След Освобождението, в него се заселват българите от Кюстендилско и Трънско, а през 1934 година неговото име била променео на Омуртаг.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ